Malo pred osmo uro zvečer je skupina Skupaj proti Dimitriju Ruplu imela skoraj 7.500 članov. Foto: MMC RTV SLO
Malo pred osmo uro zvečer je skupina Skupaj proti Dimitriju Ruplu imela skoraj 7.500 članov. Foto: MMC RTV SLO
Na Hrvaškem je precej prahu dvignila objava fotomontaže na Facebooku, na kateri ima premier Ivo Sanader oblečeno nacistično uniformo. Foto: MMC RTV SLO

Skupino so oblikovali potem, ko je premier Pahor presenetil z odločitvijo, da Dimitrija Rupla, ki ga je predsednik Türk pred tem zavrnil kot veleposlanika na Dunaju, vzame kot posebnega svetovalca za zunanjo politko.

Ustvarjalci skupine so v uvodu v slovenščini, angleščini in hrvaščini zapisali, da želijo z njeno ustanovitvijo organizirati širšo akcijo, s katero bi radi ustavili Ruplovo in dodajajo, da je čas za njegovo upokojitev.

"Ne sprašujmo se, kaj lahko dr. Rupel naredi za državo. Vprašajmo se, kaj lahko država naredi za dr. Rupla," so objavili.

Skupina je takoj po nastanku zaokrožila med uporabniki in člane začela pridobivati s skoraj svetlobno hitrostjo. V manj kot 24 urah od nastanka se je vanjo včlanilo kar 2000 ljudi. Proti Ruplu so na Facebooku oblikovali še eno skupino, a z malo bolj žaljivo vsebino pa tudi članov je bistveno manj.

Novo sredstvo politične agitacije
Facebook je očitno tako tudi v Sloveniji postal sredstvo politična agitacije, saj na forumu že potekajo dogovarjanja o tem, da bi sprožili zbiranje podpisov za izvedbo referenduma, s katerim bi onemogočili Ruplovo sodelovanje v, zanj že sedmi, vladi.

Pestro tudi na Hrvaškem
Naj spomnimo še, da Facebook kar nekaj prahu dviguje tudi na Hrvaškem so aretirali dva aktivista, ki sta organizirala proteste proti vladi prek te spletne strani in objavila fotomontažo hrvaškega premira Iva Sanaderja v nacistični uniformi.

Odzivi na MMC-ju
Konec prejšnjega tedna je bila razprava glede Ruplovega imenovanja vroča tudi na naših spletih straneh, pod novico o Pahorjevi odločitvi smo zabeležili več kot 670 komentarjev, v anketi, ali se strinjate z imenovanjem Dimitrija Rupla pa je glasovalo skoraj 6700 ljudi. Proti jih je bilo kar 75 odstotkov oziroma več kot 5000 ljudi.

Pa še to: Rupel ima na Facebooku tudi svoj profil, a precej manj prijateljev, kot je članov skupine proti njemu: 162.

Sabina Zonta
sabina.zonta@rtvslo.si