Neporočenost pri duhovnikih in redovnikih se imenuje celibat, pri redovnicah devištvo. Foto: EPA
Neporočenost pri duhovnikih in redovnikih se imenuje celibat, pri redovnicah devištvo. Foto: EPA
Izobčeni afriški nadškof Emmanuel Milingo
Izobčeni nadškof Milingo je zahteval, naj papež vse poročene duhovnike sprejme nazaj v Cerkev. Foto: EPA

Po neuradnih podatkih naj bi jih bilo v svetu okoli 100.000 do 150.000, v Sloveniji pa nekaj deset. V Slovenski škofovski konferenci, kjer točnih podatkov nimajo, so povedali, da je na območju ljubljanske nadškofije in novomeške škofije, ki zajema območje osrednje Slovenije, v zadnjih desetih letih (od leta 1996 do vključno leta 2006) duhovniški stan zapustilo 6 duhovnikov (v to številko niso všteti redovni duhovniki), večinoma zaradi poroke, eden izmed njih tudi zaradi drugačnega verskega prepričanja.

Večina v stiku s Cerkvijo

Kot so povedali, večina duhovnikov ohranja stik s Cerkvijo, v kateri živijo in delujejo kot laiki, ne morejo pa sodelovati na liturgičnem ali vzgojno-izobraževalnem področju. To pomeni, da npr. ne morejo biti voditelji pevskih zborov, lahko pa pojejo v cerkvenem zboru. Ne morejo poučevati župnijskega verouka, prav tako pa ne morejo biti profesorji v katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

V Slovenski škofovski konferenci menijo, da celibat ni glavni razlog za upadanje duhovniških poklicev v Rimskokatoliški cerkvi. Med razloge sodijo npr. manjše število otrok v družinah, sekularizirana družba in spremenjen način življenja, ki izhaja iz drugačne lestvice temeljnih vrednot in prepričanj.

Celibat ostaja zapoved

Kot je znano, so se papež Benedikt XVI. in njegovi najvišji svetovalci v petek v Vatikanu dogovorili, da sprememb glede zahteve po odpravi celibata za katoliške duhovnike ne bo. Celibat je obvezen za vse duhovnike katoliške Cerkve latinskega ali zahodnega obreda od prve polovice 12. stoletja. Namen neporočenosti je v tem, da je oseba, kot poudarjajo v Cerkvi, lahko bolj razpoložljiva za nesebično služenje ljudem in skupnosti verujočih.

B. R.