ZZZS meni, da večjih težav s karticami ne bi smelo biti, vendar naj ljudje za vsak primer potrdijo kartico pred odhodom k zdravniku. Foto: RTV SLO
ZZZS meni, da večjih težav s karticami ne bi smelo biti, vendar naj ljudje za vsak primer potrdijo kartico pred odhodom k zdravniku. Foto: RTV SLO
Vrsta pred avtomatom za potrjevanje zdravstvenih kartic
Vrsta je pred avromati za potrjevanje kartic dolga, večjih težav pri potrjevanju pa menda ni. Foto: RTV SLO

Na zdravkomatih je bilo potrjenih več deset tisoč kartic zdravstvenega zavarovanja, zato je sistem v sredo zjutraj za 15 minut odpovedal.

S 1. marcem so namreč začela veljati dopolnilna zdravstvena zavarovanja, kot to določa novela zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju.

Novi zakon je omogočil menjavo zdravstvene zavarovalnice, zavarovanci so lahko izbirali med Triglavom, Adriaticom in Vzajemno. Zavarovalnico je zamenjalo okoli 200.000 ljudi.

Po novem so premije enotne za vse zavarovance pri eni zavarovalnici, uvedena pa je tudi izravnalna shema.

Težav naj ne bi bilo
V ponedeljek je kartice potrdilo 34.000 ljudi, kar je dvakrat več kot običajno. Na ministrstvu so zato ljudi posvarili naj kartic po nepotrebnem ne potrjujejo. To naj bi storili le, če so zamenjali zavarovalnico in jih zanima, ali so podatki na kartici pravi, ali če so morali k zdravniku.

Stanje na zavarovalnicah
Zdravstvena zavarovalnica Triglav je morala izdati 11 jamstev, po telefonu pa je prejela veliko klicev s strani upokojencev. Slednje je predvsem zanimalo, zakaj jim pri pokojninah še ni bila odtrgana mesečna premija. Triglav opozarja, da bodo premije upokojencem trgane na tekoči mesec, in ne predhodni, kot je bilo v navadi do zdaj. Do sedme ure zutraj pa niso delovala jamstva za vojne veterane.

Pri Vzajemni in Adriatiku je bilo ugotovljenih nekaj dvojnih zavarovanj, pri prvi pa so imeli težave tudi zaradi sprememb šifrantov.

V primerih, ko bodo zavarovanci zaradi administrativnih razlogov zdravstveno storitev doplačali, jim bodo zavarovalnice sredstva povrnile.

Ob težavah pokličite na brezplačne številke
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je kot upravljavec in skrbnik kartice zdravstvenega zavarovanja zavarovancem že svetoval, naj svojo kartico pred obiskom zdravnika ali lekarne potrdijo. Če bodo imeli kakršne koli težave, pa naj se obrnejo na ponudnike dopolnilnega zavarovanja.

Brezplačne telefonske številke so odprli vsi trije ponudniki - Adriatic: 080/11-10; Triglav: 080/26-64; Vzajemna: 080/20-60.