Policija nesreč, ki jih povzročijo zaposleni, ne bo več skrivala. Foto: MMC RTV SLO
Policija nesreč, ki jih povzročijo zaposleni, ne bo več skrivala. Foto: MMC RTV SLO
Silvo Vrbančič
Vrbančič bo ostal v policiji, ker je nesrečo povzročil zunaj službenega časa. Foto: MMC RTV SLO
Nesreča
Ali policisti nesreče povzročajo zaradi stresne službe? Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pozdravlja odločitev direktorja policije Janka Gorška, da se tovrstni dogodki ne skrivajo več, in da se v policiji vzpostavijo višji standardi. Alkohol in družba po njegovem mnenju ne gresta skupaj, še manj pa alkohol in volan. A Petrovič ob tem opozarja, da mora visokim standardom slediti še iskanje vzrokov za takšne pojave.

Mentorstvo je namreč na celi črti odpovedalo in uvajanja mladih policistov praktično ni več. "Včasih je bil z mladim policistom dve ali tri leta mentor, danes pa fantje s terena pravijo, da je mentor dvakrat ali trikrat z njimi v službi in praktično takoj po šolanju začne opravljati operativne naloge." Pri tem je po njegovih besedah treba pogledati tudi, kakšni so vzori starejših.

Po neuradnih informacijah je alkohol v policijskih vrstah predvsem posledica stresne službe, načina in organizacije dela.

Je pa Petrovič ob tem opozoril, da bodo ob enakih primerih zahtevali, da se ravna enako, ne glede na to, ali gre za policista ali policijskega vodjo.

Pregled nesreč, ki so jih povzročili policisti:
Avgusta lani je policist policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov iz PU Maribor zaradi vožnje preblizu desnega roba vozišča trčil v parkirano vozilo. Policist je vozil službeno vozilo pod vplivom alkohola, ostal je brez službe.

Uslužbenec urada za varnost in zaščito Janez Lukančič pa je prav tako avgusta lani povzročil prometno nesrečo na Brdu pri Kranju, ko je v močno vinjenem stanju zaradi nepravilne strani vožnje trčil v drug avtomobil in hudo poškodoval sopotnici v drugem vozilu. Lukančič je bil nato suspendiran, stekel pa je tudi postopek disciplinske prekinitve delovnega razmerja, a se je Lukančič prej upokojil.

Decembra lani je Branko Drukšič v nesreči hudo poškodoval nosečnico. Preizkusu alkoholiziranosti se je uspel izogniti, ker ga policista, ki sta obravnavala prometno nesrečo, od njega nista zahtevala, a se je moral zaradi dogodka vseeno upokojiti.

Direktor urada za varnost in zaščito Silvo Vrbančič pa je prometno nesrečo v vinjenem stanju s službenim vozilom povzročil pred kratkim, a se z alkotestom ni strinjal. Ponudil je svoj odstop, direktor policije pa ga je premestil na drugo delovno mesto.

Konec tedna pa sta bila v prometno nesrečo vpletena dva policista policijske postaje Podlehnik. Med opravljanjem naloge nadzorovanja južne državne meje, sta se zaletela in zgrmela v potok, policisti, ki so prišli na kraj dogodka, so tako vozniku kot sopotniku v krvi namerili alkohol. Zoper povzročitelja nesreče bo sprožen postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Nesreča s službenim vozilom, a ne med službenim časom
Na vprašanje, zakaj potem Vrbančič ni izgubil službe, je Petrič pojasnil, da je Vrbančič nesrečo res povzročil s službenim vozilom, a ne med službenim časom, kar je po njegovem mnenju bistvena razlika. Delovnopravne sankcije namreč nastopijo tisti trenutek, ko policist opravi neko delo za delodajalca, razen če povzroči tako hudo kaznivo dejanje, da bi bilo uradno pregonljivo.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah pa po drugi strani meni, da z alkoholom v policijskih vrstah ni težav. A so po njegovih besedah tudi policisti ljudje in nekaj jih vendarle seže po alkoholu, a je ta številka majhna. Ob tem dodaja, da je zakonodaja na tem področju popolnoma jasna, jasni so tudi notranji policijski akti. Nihče od policistov ne sme uživati alkoholnih pijač, če se to zgodi, pa ustrezne istitucije preverijo dogodke in ustrezno ukrepajo.