"Zdaj bodo fantje spet začeli zmagovati, in to do finala!!!," je zapisal Virant v odgovoru na vprašanje, ali spremlja evropsko prvenstvo v košarki. Foto: STA

Virant je povzročil pravi vihar ogorčenja med prebivalci manjših slovenskih občin in še posebej med njihovimi župani, ko je napovedal reorganizacijo slovenskih občin, s katero naj bi skoraj prepolovili število slovenskih občin, ki jih je danes kar 211, ena pa je še v nastajanju (Ankaran).

Cilj reorganizacije so večje in učinkovitejše občine, cilji so boljše komunalne in druge storitve ter učinkoviteje porabljen razvojni denar, je idejo o krčenju slovenskih občin pojasnil Virant. Reorganizacija občin naj bi potekala po vzoru Danske, kjer so število občin zmanjšali z 270 na 98 in kjer je po Virantovih besedah reforma imela pozitivne učinke. V združenjih slovenskih občin nasprotujejo predlogu in svarijo pred centralizacijo.

Celoten klepet z Gregorjem Virantom preberite tukaj.

Virant je tako v naši klepetalnici zapisal, da zagovarja koncept večjih in močnejših občin z najmanj 5.000 prebivalci. Takšne občine naj bi imele veliko večji razvojni potencial, o meji pri 5.000 prebivalcih pa je dejal, da "neki objektivni kriterij potrebujemo". Ta pogoj je bil postavljen že v reformi lokalne samouprave, a je zakon dopuščal izjeme, ki pa so postale pravilo, je zapisal. "Če ne postavimo objektivnega kriterija, se bo ponovila stara zgodba. Kar se mene tiče, bi bil lahko kriterij tudi 10.000, a poglejte, kak urnebes je povzročil že sedanji predlog."

Na strah uporabnika Rudeta, da bodo občani ukinjenih občin morali na svoja pleča prevzeti dolgove večjih občin, ki jim bodo pripojeni, je Virant odgovoril, da so občine pri zadolževanju omejene, a da se "v primeru združitve občine v novo na skupno občino prenese vse premoženje, pa tudi vse obveznosti".

"Stroški združevanja sprejemljivi"
Virant, ki ne želi špekulirati, koliko odstotkov možnosti ima reorganizacija občin še pred naslednjimi lokalnimi volitvami, in je obljubil oblikovanje skupine strokovnjakov s področja lokalne samouprave, je glede stroškov njegovega predloga zapisal, da "stroški postopka združevanja ne bodo visoki in nastali bodo samo enkrat, učinki združitve pa bodo trajni".

O nasprotovanju predlogu združevanja občin Virant meni, da močni lobiji sejejo strah med lokalnim prebivalstvom. Pri tem podaja danski primer. "Pri 5,5 milijona prebivalcev so šli v reformo in zmanjšali število občin z več kot 200 na 80. Postavili so absoluten kriterij 20.000 prebivalcev. Občine so močne, zagotavljajo odlične storitve, investirajo v pomembne razvojne projekte in Danci so z reformo izjemno zadovoljni."

Virant za ustanovitev pokrajin
Virant sicer podpira ustanovitev pokrajin, blizu mu je model 12 pokrajin, a ne verjame, da je slovenska politika sposobna doseči dvotretjinsko soglasje. "Pokrajine vidim predvsem kot razvojne institucije, s pomočjo katerih bi mnogo učinkoviteje načrtovali prostorsko ureditev in večje razvojne projekte, s tem pa tudi mnogo bolje črpali evropska sredstva. Menim pa, da pokrajine ne bi smele povzročiti povečanja števila zaposlenih v birokraciji."

"Kje so Boscarol, Pezdir, Soršak, Šuštaršič?!
Klepet se je vrtel tudi okoli drugih vprašanj. Nekaj jih je zadevalo njegovo stranko DL. Uporabnika debnivrh je zanimalo, kako Virant odgovarja na to, da številnih izmed tistih, ki so volivce o njegovi stranki prepričevali skupaj z njim, v stranki ni več. "Boscarol in Pezdir nikoli nista bila člana, Soršak pa je še. Je celo predsednik našega odbora za notranje zadeve. Za Janeza Šušteršiča mi je zelo žal, želeli smo si, da bi nadaljeval delo ministra v novi vladi, in za to smo se bili pripravljeni boriti," je odgovoril Virant.

Uporabnik ezat_anim je Viranta opozoril, da je bila njegova največja napaka v življenju, da je dal glas njegovi stranki. "Ali mi lahko svetujete, kako stvar popravim? Rad bi namreč svoj glas nazaj," je vprašal ezat_anim. "Žal mi je, da tako mislite," je svoj odgovor začel notranji minister. "Če bi mi dali deset minut in bi si ustvarili mnenje na podlagi pogovora in argumentov, ne pa na podlagi izjav g. Janše in Jankovića ali pa pisanja Požareporta in Demokracije, bi glas pustili pri Državljanski listi. Vaš glas je v varnih rokah, zlasti če ste liberalec."

Virant je poudaril, da DL do bistvenih tem ne menja stališč. Ker nimajo dlake na jeziku, pa so se zamerili dvema mogočnima političnima akterjema, Janši in Jankoviću, je še dodal. "Plačujemo ceno, ker smo neposredni, nismo preračunljivci in oportunisti. Če bi bili oportunisti in bi po poročilu KPK-ja ostali v Janševi vladi, bi jaz še danes zasedal drugo najpomembnejšo funkcijo v državi. Pa sem se ji iz načelnih razlogov odpovedal. A take stvari se hitro pozabijo," je zapisal Virant.

Virant brez odgovora o predčasnih volitvah
Neposrednemu odgovoru na vprašanje, kdaj bo pravi čas za predčasne volitve, se je Virant izognil in dejal, da zdaj "imamo vlado, ki mora delati "sto na uro"", in politična nestabilnost bi bila v tem trenutku zelo nevarna. Z delom vlade je sicer "kar zadovoljen".

Kdaj bo rešeno vprašanje izbrisanih, je vprašal uporabnik Gremo v politiko. "23. septembra bo DZ opravil prvo obravnavo zakona o odškodninski shemi, ki nam jo je naložilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Že naslednji dan bom o ustreznosti zakona prepričeval odbor ministrov Sveta Evrope, ki bedi nad implementacijo sodb ESČP-ja. Skratka, naredil bom vse, da spravimo problem za vselej z mize in da to storimo na finančno vzdržen način," je pojasnil Virant.

"Korupcija je velik problem," je v odgovoru daksiju na vprašanje o politični korupciji zapisal Virant. "Policija ima mojo usmeritev, da korupcijo in gospodarski kriminal obravnava kot najvišjo prioriteto. Imamo že nekaj obsodilnih sodb, nekatere so že pravnomočne, nekateri obsojenci že v zaporu. Premika se in še bolj se bo premikalo ... KPK in NPU sta dve zaupanja vredni instituciji, ki opravljata velike premike v državi."

Bo v primeru Gašparja Mišiča sledilo klicanje nadzornikov luke k odgovornosti?
V klepetu se je pojavilo tudi ime Gašpar Gašpar Mišič. Kot je Viranta spomnil uporabnik edvin, je minister imenovanje Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper označil za nesprejemljivo. "Ali to pomeni, da v primeru njegove nerazrešitve sledi razpad vladne koalicije, ali boste to načelnost pod kakšnim pogojem pripravljeni tudi omiliti," je vprašal edvin. "Če ne bo razrešen, bomo na vladi zahtevali odgovornost nadzornega sveta Soda," je bil jasen Virant.