Nekdanji minister za javno upravo ocenjuje, da je uprava Darsa ves čas delovala v korist davkoplačevalcev in uporabnikov avtocest in ne izvajalcev del. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji minister za javno upravo ocenjuje, da je uprava Darsa ves čas delovala v korist davkoplačevalcev in uporabnikov avtocest in ne izvajalcev del. Foto: MMC RTV SLO
Tomislav Nemec
Nemec je poudaril, da so v dveh letih uspeli uvesti številne spremembe, ki se danes ne kažejo, a posegajo v poslovno okolje ne samo Darsa, pač pa tudi njegovega zaledja. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji minister za javno upravo ocenjuje, da je uprava Darsa ves čas delovala v korist davkoplačevalcev in uporabnikov avtocest in ne izvajalcev del. Po njegovih besedah je to razvidno iz ponovitve razpisov za predora Markovec in Golo rebro, uničevanja garancije pri SCT-ju za predor Šentvid in rekordnega poslovanja Darsa v letu 2008.

Vlada naj razloži, zakaj je bil Nemec tako moteč
Zato meni, da gre za politično zamenjavo. "Če predsednik vlade Borut Pahor govori o tem, da vlada stoji ali pade na nepolitičnem kadrovanju, potem je v četrtek z nekrivdno razrešitvijo uprave Darsa nedvomno padla." Če bi uprava Darsa delala slabo, bi jo bil nadzorni svet dolžan razrešiti krivdno in privarčevati odpravnine, je dejal. Teh razlogov ni bilo, zato je odpravnina v tem primeru cena politične menjave.

Vlado je Gregor Virant pozval, naj razloži, zakaj je pripravljena trošiti denar davkoplačevalcev za izvajanje svojih političnih čistk. Zakaj je bil Nemec tako moteč, da so bili pripravljeni plačati za njegovo odstranitev se sprašuje Virant in ponuja dve možnosti. Zato, ker ni bil politično primeren, ali zato, ker se je v mandatu postavil na stran davkoplačevalcev in uporabnikov avtocest proti gradbenim lobijem.

Nemec: V dveh letih smo uspeli uvesti številne spremembe
Tudi nekdanji predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec je pritrdil, da razlogov za krivdno razrešitev ni. Ob tem je spomnil tudi na mnoge težave, s katerimi se je soočala uprava in dejal, da so v dveh letih uspeli uvesti številne spremembe, ki se danes ne kažejo, a posegajo v poslovno okolje ne samo Darsa, ampak tudi njegovega zaledja. Sicer dopušča, da se je med njegovim mandatom zgodila tudi kakšna napaka, a razlogov za kridvno razrešitev ni bilo.

Sporazum o odpoklicu je z nadzornim svetom sklenil zato, ker za realizacijo projektov uprava potrebuje bistveno večjo podporo lastnika, torej države, ki pa je od državnozborskih volitev naprej niso imeli. Nemec je povedal še, da se je bil odpravnini pripravljen tudi odpovedati, če bi mu bila omogočena vrnitev na prejšnje delovno mesto, torej na Upravno enoto Ljutomer. Kot je znano, je bil prav Virant tisti, ki je z Nemcem sklenil sporazum o mirovanju delovnega razmerja na Upravni enoti Ljutomer, potem ko je sklenil pogodbo o zaposlitvi na Darsu. Nemec bi se tako lahko po koncu mandata vrnil na državno upravo. Pogodba po Nemčevih besedah ni bila v nasprotju s pogodbo na Darsu.