Trontelj se je ob podelitvi odlikovanja akademiji, ustanovljeni 12. novembra 1938, Pahorju zahvalil za veliko čast. Ob tem je spomnil tudi na predhodnico SAZU, Academio operosorum, iz leta 1693, ki je bila ena izmed prve deseterice akademij na svetu. Foto: BoBo
Trontelj se je ob podelitvi odlikovanja akademiji, ustanovljeni 12. novembra 1938, Pahorju zahvalil za veliko čast. Ob tem je spomnil tudi na predhodnico SAZU, Academio operosorum, iz leta 1693, ki je bila ena izmed prve deseterice akademij na svetu. Foto: BoBo

Predsednik SAZU-ja Jože Trontelj je ob tem poudaril pomen nacionalne vloge akademije in dejal, da glede prihodnosti niso črnogledi.

Trontelj se je ob podelitvi odlikovanja akademiji, ustanovljeni 12. novembra 1938, Pahorju zahvalil za veliko čast. Ob tem je spomnil tudi na predhodnico SAZU-ja, Academio operosorum, iz leta 1693, ki je bila ena izmed prve deseterice akademij na svetu.

"Domala vsak kulturen narod ima tako ustanovo, in tudi to je eden od dokazov, da imajo akademije svojo nacionalno vlogo," je dejal Trontelj. Obletnica SAZU-ja pa je po njegovih besedah "priložnost, ko se bomo vprašali sami in nas bodo vprašali drugi, ali smo svojo nacionalno vlogo opravljali dovolj dostojno in dovolj uspešno".

Ob tem je med drugim navedel klasične naloge akademije, kot so skrb za materinščino, proučevanje in varstvo kulturne in naravne dediščine našega naroda, književnosti in dosežkov drugih umetnosti ter zavzemanje za svobodo znanosti. Prav tako pa se po Trontljevih besedah pojavljajo nove naloge, med drugim se posvečajo pouku naravoslovja in humanističnih predmetov na srednjih šolah ter več pozornosti namenjajo problemu varstva okolja in trajnostnemu razvoju. SAZU pri tem sodeluje tudi z drugimi tovrstnimi organizacijami v Evropi in svetu.

"Sadovi našega dela prihajajo in obetajo nadaljnje ugodne učinke," je dejal Trontelj. Po njegovih besedah je akademija kljub visoki povprečni starosti članstva vitalna in na različne načine navzoča v javnem življenju. Kot pravi, se na podlagi izkušenj iz preteklosti in znanja v sedanjosti poskušajo ozirati tudi v prihodnost. Glede prihodnosti kljub sedanjim stiskam niso črnogledi, je poudaril.

Kot je zapisano v utemeljitvi podelitve odlikovanja, se SAZU intenzivno posveča pospeševanju znanosti in umetnosti. "Povečalo se je število njenih simpozijev na državni in mednarodni ravni, strokovni posveti se lotevajo tudi izrazito aktualnih tem in njeni akademiki pogosto sodelujejo pri posvetovanju drugih ustanov, posebno za fizikalne, kemijske, tehniške in medicinske vede. Prav tako so veliki njeni izdajateljski dosežki - kakovostno in količinsko so na ravni prejšnjih let ali jih celo presegajo. Zelo opazno pa je tudi njeno mednarodno delovanje, saj uresničuje pogodbe o znanstvenem sodelovanju kar z 38 tujimi akademijami," je navedeno.

Obenem pojasnjujejo še, da se je z ustanovitvijo akademije leta 1938 končalo dolgoletno prizadevanje slovenskih izobražencev, da bi tudi slovenska znanost in umetnost dobili ustanovo na najvišji ravni, ki bi s svojo avtoriteto in ugledom dodatno spodbujala veljavo znanja in izobraževanja.