Minister Turk naj poskrbi za neokrnjeno plačevanje obveznosti univerz, zahteva VSS. Foto: Anže Zadravec
Minister Turk naj poskrbi za neokrnjeno plačevanje obveznosti univerz, zahteva VSS. Foto: Anže Zadravec

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) opozarja, da je po zakonu univerza, ki je tudi delodajalec, dolžna dodatne pedagoške obveznosti plačati enako kot neposredne pedagoške obveznosti.
"Vsak zamik izplačila plač ali neizplačilo iz naslova dodatne pedagoške obveznosti po plačilnem dnevu v posameznem mesecu pomeni kršitev veljavne zakonodaje in pogodb o zaposlitvi, terjatve zapadejo v plačilo, univerza pa je v plačilni zamudi in začenjajo teči zakonite zamudne obresti," so zapisali v odprtem pismu, ki so ga naslovili na ministra Žigo Turka in vse tri rektorje.
Pravica, neodvisna od razpoložljivega denarja
Obenem zavračajo tudi poskuse interpretacije 50. člena zakona o izvrševanju proračuna, po katerem dodatne pedagoške obveznosti od 1. januarja 2013 naprej sploh ne bi bilo mogoče plačevati. To po mnenju sindikata pomeni, da bi morali pedagoški delavci brezplačno opravljati dodatno delo.
Prav tako ne sprejemajo interpretacije, da je pravica do plačila odvisna od "sredstev za stroške dela, ki jih ima delodajalec na voljo, in od presoje delodajalca o ravnanju s temi sredstvi". Takšna razlaga bi po besedah VSS-ja pomenila, da bi delavca na različnih univerzah za enako delo prejemala različno plačilo in hkrati kršitev ustavnega načela enakosti pred zakonom.
Plačani manj od "ponarejevalcev diplom" v DZ-ju
VSS ob tem opozarja, da financiranje državnih univerz še vedno ni ustrezno urejeno in da je denarja za visoko šolstvo dovolj, a odteka v zasebne žepe. Skrbi jih tudi, da številni pedagoški delavci, bibliotekarji in drugi delavci na univerzi tudi za 10 plačnih razredov zaostajajo za delavci z enako izobrazbo, ki so zaposleni na osnovnih in srednjih šolah.
Prav tako so številni asistenti z doktoratom v istem plačnem razredu kot učitelj začetnik, številni honorarni predavatelji za polno tedensko obveznost prejemajo honorar, ki ne zadostuje za šolnino za doktorski študij, plača rednega profesorja pa je "od pet do 12 razredov slabša od plače ponarejevalca univerzitetnih diplom, ki opravlja službo poslanca državnega zbora", menijo v sindikatu.
"Ker ne vidimo razloga, da bi morali visokošolski delavci (in v primeru uvajanja šolnin tudi študenti) iz svojega žepa financirati politične neuspehe ministra dr. Turka in zasebne interese njegove ekipe, bomo zaposleni za uveljavitev svojih zakonitih pravic uporabili vsa pravna sredstva vključno s tožbami, po potrebi pa tudi klasične oblike sindikalnega boja," so še napovedali.