Foto:
Foto:
Minister Vizjak o podrobnostih pokojninske reforme

"Zdaj bistveno bolj sledimo načelom, da je pokojnina prejemek, ki ima osnovo v zavarovanju. S tem pa smo na drugi strani želeli odpraviti nadaljnje padanje pokojnin," je ob predstavitvi pokojninske reforme dejal minister za delo Andrej Vizjak. Dodal je še, da pokojninska reforma ne bo znižala pokojnin, temveč z uvedbo novega izračuna pokojnin in odpravo starega valorizacijskega količnika ustavila padanje pokojnin.

Zmanjševanje proračunskih izdatkov
Z reformo želi ministrstvo delavce, ki so sposobni opravljati delo tudi po izpolnitvi pogojev, spodbuditi, da ostanejo med aktivnimi državljani, saj bodo tako povišali svoje pokojnine. Obenem pa bo s pokojninsko reformo namenjenih manj proračunskih sredstev za pokojnine, dodaja Vizjak, saj bo reforma povečala število plačnikov v pokojninsko blagajno in zmanjšala število upokojencev.

Z ohranjanjem delovne aktivnosti prebivalstva želijo na ministrstvu spremeniti trend, po katerem se število upokojencev na delovno aktivnega prebivalca povečuje. Pokojninska reforma bo tako imela kratkoročne in dolgoročne učinke na vzdržnost javnih financ, saj se bodo proračunski odhodki za pokojnine zmanjšali.

Spodbuda zaposlovanja in samozaposlovanja
Skozi ta zakon pa želijo na ministrstvu, pravi Vizjak, spodbujati zaposlovanje in samozaposlovanje. Novopečeni samostojni podjetniki bodo tako prvo leto oproščeni 50 odstotkov prispevkov, drugo leto pa trideset. Ob tem zakon znižuje tudi plačila prispevkov, ki jih plačujejo delodajalci, če delavec izpolnjuje starostne pogoje za predčasno upokojitev. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da se bodo lahko tisti, ki že danes izpolnjujejo pogoje za upokojitev, upokojili po starih pogojih tudi po novem letu.

Tudi v novi ureditvi obstaja možnost predčasne upokojitve pred dopolnjenim 65. letom starosti, ob izpolnitvi pogoja 40 let delovne dobe, pri čemer pa bo predčasna upokojitev pomenila tudi nižjo pokojnino. Nova ureditev prav tako pozna možnost delne upokojitve, po kateri bodo zavarovanci poleg dela plače prejemali delno pokojnino odmerjeno glede na delež skrajšanega delovnega časa. Tudi delna pokojnina naj bi, po mnenju ministrstva, spodbujala zavarovance, da se upokojijo pozneje.

Manj prispevkov pri zaposlovanju mladih in starejših
Reforma zajema tudi spodbude za mlade do 26. leta, kjer bodo delodajalci v prvem letu oproščeni 50, v drugem pa 30 odstotkov prispevka ob sklenitvi pogodbe za nedoločen čas. "S tem želimo razbremeniti delodajalce stroškov za tiste kategorije, ki so na trgu dela manj konkurenčni," je ob tem dejal Vizjak.

Nekoliko višji bodo prispevki za tiste, ki se bodo prostovoljno vključevali v sistem pokojninskega zavarovanja, torej za tiste, ki niso zaposleni ali samozaposleni, bodo pa s tem dodatno zvišali svojo pokojnino.

Novost je tudi obvezna vključitev tistih, ki niso zaposleni oziroma samozaposleni, kot je denimo avtorska pogodba. Te oblike dela bodo zdaj vključevale obvezne prispevke, bo pa s tem začela teči tudi njihova delovna doba.

Vizjak pa se je ob tem dotaknil tudi napovedanega referenduma o izvajanju proračuna, ki bi po njegovih navedbah lahko ustavil nekatere projekte ministrstva, med drugim tudi nove programe politike zaposlovanja mladih.

Minister Vizjak o podrobnostih pokojninske reforme