Kladošek tragedijo v Lipi globoko obžaluje, odgovornega pa se zanjo ne čuti. Foto: RTV SLO
Kladošek tragedijo v Lipi globoko obžaluje, odgovornega pa se zanjo ne čuti. Foto: RTV SLO
Večer 23. decembra je bil usoden za tri mlada življenja. Foto: RTV SLO

Minister Kladoškovo odločitev spoštuje in razume, vlada pa ga bo na eni naslednjih sej razrešila in imenovala vršilca dolžnosti glavnega tržnega inšpektorja. Minister je po tragediji od Kladoška zahteval, da javnosti takoj pojasni ukrepe tržne inšpekcije.

Ker so se pojavili dvomi o njenem pravilnem in pravočasnem ukrepanju, je minister ustanovil medresorsko komisijo, ki mora do 20. januarja o ravnanju vpletenih institucij pripraviti poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepe.

Roman Kladošek je odstopil zaradi objektivne odgovornosti, ker so se pojavili dvomi o pravilnem in pravočasnem ukrepanju pristojne tržne inšpektorice. Nesrečo Kladošek sicer globoko obžaluje, a se zanjo ne čuti odgovornega.

Oddaja Pod žarometom o odgovornosti za tragedijo v Spodnjih Pirničah.

Kladošek pojasnil ravnanje inšpektorice


Kladošek je v izjavi za javnost pojasnil, da do tragične nesreče konec decembra s stanjem v lokalu Lipa ni bil seznanjen, saj posamezni tržni inšpektorji naloge inšpekcijskega nadzora opravljajo samostojno. Dodal je, da se je tržna inšpektorica v zadevi Lipa že pred tragedijo odločila, da bo opravljanje dejavnosti lokala prepovedala, ko bo od lokalne skupnosti prejela predlog za začasno ali trajno prepoved poslovanja in ko bo podjetje Roto, ki lokal upravlja, zaradi kršitev zakona o gostinstvu pravnomočno obsojeno.

Inšpekcija je zgoraj navedeni predlog lokalne skupnosti prejela šele v začetku januarja letos, po trditvah Kladoška pa je okrajno sodišče v Ljubljani že napovedalo, da bo v kratkem izdalo tudi prve pravnomočne sodbe.

Nepravilnosti terjale tri življenja
23. decembra 2005 je pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah zaradi hude gneče popustila varnostna ograja, zaradi česar so umrla tri mlada dekleta. Po tragediji so se pri delovanju lokala pokazale nepravilnosti in sprožila številna vprašanja o delovanju inšpekcijskih služb.