Kladošek je odstopil zaradi objektivne odgovornosti za tragedijo Lipa. Foto: RTV SLO
Kladošek je odstopil zaradi objektivne odgovornosti za tragedijo Lipa. Foto: RTV SLO
Svečka pred lokalom Lipa
V tragediji so umrla tri dekleta. Foto: RTV SLO

Za tragedijo, v kateri so umrla tri mlada dekleta, se ne čuti osebno odgovornega, ker pa se pojavljajo dvomi o pravilnem delovanju tržne inšpekcije, je zanjo prevzel objektivno odgovornost.

Kot predstojnik Tržnega inšpektorata Republike Slovenije je Kladošek odgovoren za zakonitost in učinkovitost inšpekcije, o čemer so se v zadnjem času pojavili dvomi.

Oddajo o odgovornosti za tragedijo v Lipi si lahko ogledate tukaj.
Inšpektorica delovala samostojno
Kladošek je pojasnil še, da do tragične nesreče konec decembra s stanjem v lokalu Lipa ni bil seznanjen, saj posamezni tržni inšpektorji naloge inšpekcijskega nadzora opravljajo samostojno.

V primeru Lipa se je tržna inšpektorica odločila, da bo opravljanje dejavnosti prepovedala, ko bo od lokalne skupnosti dobila predlog za začasno ali trajno prepoved poslovanja in ko bo podjetje Roto, d.o.o., pravnomočno kaznovano oz. obsojeno zaradi kršitev zakona o gostinstvu.

Predlog občine šele januarja
Tržni inšpektorat je predlog občine Medvode prejel šele na začetku januarja 2006, sodišče pa je že napovedalo, da bo v kratkem izdalo prve pravnomočne sodbe. V primeru ustrezne sodbe bo imel inšpektorat pravno podlago za izdajo odločbe o prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti podjetju Roto, d. o. o.

Tragični dogodki 23. decembra 2005
Konec decembra so zaradi drenjanja pred vstopom v lokal Lipa umrla tri mlada dekleta. Po tragediji se je pokazala množica nepravilnosti v delovanju lokala, pojavila pa so se številna vprašanja o odgovornosti vpletenih, tudi o pravilnosti ravnanja tržne inšpektorice.