Za falcona prideta v poštev dve možnosti: najem na mednarodnem razpisu ali dokapitalizacija Adrie Airways ali Gia, ki bi falcona nato uporabljala. Foto: MMC RTV SLO
Za falcona prideta v poštev dve možnosti: najem na mednarodnem razpisu ali dokapitalizacija Adrie Airways ali Gia, ki bi falcona nato uporabljala. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je skupaj z ministrstvi v treh mesecih sprejela 336 predpisov. Foto: MMC RTV SLO

Če razpis ne bo uspel, bo komisija hkrati pripravila tudi načrt dokapitalizacije ene izmed državnih družb, ki ga bo nato lahko uporabljala. Pri tem prideta v poštev Adria Airways in Gio, ki sta v 100-odstotni lasti države. Adria bi morala, če bi dobila letalo, tega uveljaviti kot svojo dodatno ponudbo. Če bo mednarodni razpis uspel in bo letalo najel nekdo iz ZDA, bo falcon ostal tam, sicer pa bo prepeljan na lokacijo najema.

Podrobnosti razpisa Cvikl ne pozna, tako da bi mogel odgovoriti na novinarsko vprašanje, ali drži, da bo država v pogojih razpisa za oddajo letala kot spodnjo mejo mesečnega najema navedla 125.000 dolarjev, za kolikor je država letalo oddajala prejšnjemu najemniku.

Cvikl: Vladna realizacija slaba
Vlada je v prvem letošnjem trimesečju realizirala 58,5 odstotka svojega normativnega programa, je na predstavitvi poročila o realizaciji povedal genralni sekretar vlade, ki e ocenil, da je to relativno slabo.

Razlog za slabo realizacijo je Cvikl pripisal začetni neusklajenosti strokovnega in političnega dela vlade ter temu, da se je morala vlada večinoma ukvarjati s krizo. Vlada je sicer načrtovala, da bo v prvem trimesečju letošnjega leta sprejela 123 predpisov, sprejela pa jih le 72. Cvikl je ob tem poudaril, da so vlada in ministrstva sprejeli dodatnih 241 predpisov, ki jih niso predvideli v normativnem programu.

Skupaj so tako sprejeli 336 predpisov, kar je več, kot jih je v primerljivem obdobju sprejela prejšnja vlada, to je 323, je pojasnil Cvikl.

A. M.