Prostori bodo namenjeni predvsem ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo
Prostori bodo namenjeni predvsem ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo

Nakup poslovnih prostorov na Davčni ulici je po mnenju ministrstva za javno upravo, ki vodi posel, potrebno "in glede na doseženo ceno tudi gospodarna odločitev", so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Ministrstvo ima številne razpršene lokacije

Z nakupom namreč rešujejo problematiko razpršenosti lokacij delovanja ministrstva za digitalno preobrazbo in koncentracijo zaposlenih na sedežu ministrstva, s čimer se vzpostavlja tudi možnost racionalizacije in optimizacije delovnih procesov. Ministrstvo se hkrati srečuje s prostorsko stisko, ki se bo v prihodnje glede na predvidene kvote zaposlitev še povečevala, so zapisali. Zmanjšali se bodo tudi stroški najema, ki jih zdaj ministrstvo za javno upravo plačuje za najete prostore in parkirna mesta za službena vozila.

Država je na tej lokaciji že lastnica poslovnih prostorov v prvem in drugem nadstropju poslovnega objekta. Kot lastnik prostorov bo država oziroma upravljavec ministrstvo za javno upravo lahko prostore uredilo glede na potrebe in zahteve delovnega procesa uporabnika. Investicija se bo v celoti zaključila do konca leta 2024, ko bodo poravnane tudi vse obveznosti iz tega projekta, so sporočili.

"Ministrstvo za javno upravo se je odzvalo na stanje na trgu, ob prejemu obvestila, da Zavarovalnica Triglav prodaja prostore v svoji lasti," so še zapisali. Oddali so ponudbo za nakup prostorov in parkirnih mest v izmeri 1448 kvadratnih metrov.

Ministrstvo za javno upravo je na podlagi zgoraj navedenih razlogov in izkazanih potreb državnega organa po dodatnih pisarniških površinah za predmetno nepremičnino naročilo tudi izdelavo ocene tržne vrednosti v skladu s hierarhijo pravil ocenjevanja vrednosti in mednarodnimi standardi ocenjevanja vrednosti, so sporočili.

Ocenjena vrednost izvedbe projekta znaša 3.061.532 evrov in vključuje kupnino za nakup nepremičnine, plačilo davka na promet nepremičnin in nakup pisarniške opreme, so še sporočili z ministrstva za javno upravo.

Varščina bi bila vrnjena v celoti

POP TV je pred časom poročal, da je ministrstvo za javno upravo Zavarovalnici Triglav nakazalo 140.000 evrov varščine, še preden je poslalo zavezujočo ponudbo za nakup poslovnih prostorov. Ministrstvo za javno upravo je za POP TV odgovorilo, da je bilo plačilo varščine zahteva prodajalca v vabilu za oddajo ponudbe kot dokaz resnosti ponudbe in obligatorni element za oddajo ponudbe, kar da je tudi sicer običajna praksa v pravnih poslih prodaje oziroma nakupa nepremičnin. Celotna varščina je vključena v kupnino, če ministrstvo s ponudbo ne bi uspelo, pa bi bila varščina vrnjena v celoti, so sporočili.

Drugo v načrtu razvojnih programov

Sicer pa je vlada v načrt razvojnih programov danes uvrstila projekt prenove objektov za raziskave v Jablah in na Ptuju, ki sledi strateškim ciljem Kmetijskega inštituta Slovenije in utrditvi položaja inštituta kot osrednje slovenske raziskovalne ustanove s področja kmetijstva in prehrane. Gre za investicijsko-vzdrževalna dela za neovirano izvajanje dejavnosti semenarstva in žlahtninjenja na obeh lokacijah.

Ocenjena vrednost projekta je več kot 1,1 milijona evrov, 748.088 evrov bo prispeval Kmetijski inštitut Slovenije, država pa bo iz proračuna prispevala 372.969 evrov, so po seji vlade sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

V načrt razvojnih programov je vlada uvrstila tudi prizidavo Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje. Cilji investicije so dozidava in preureditev jedilnice z nepokrito teraso in dozidava učilniškega trakta skupne neto tlorisne površine 1135 kvadratnih metrov ter ureditev zunanjih površin za vse večje število vpisanih dijakov.

Vrednost projekta je skladno s predloženo dokumentacijo ocenjena za skoraj štiri milijone evrov, od tega se po zakonu o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo sofinancira 1,5 milijona evra, 2,5 milijona evrov pa financira šola sama. Investicija bo končana v letu 2026, so po seji vlade sporočili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje.