Del sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Janez Posedi, je vložil pobudo za referendum o plačnem zakonu. Foto: BoBo
Del sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Janez Posedi, je vložil pobudo za referendum o plačnem zakonu. Foto: BoBo

Vlada se zaveda obljub, ki so bile dane za odpravo plačnih nesorazmerij, a sedanji trenutek ne dopušča povečanja javnofinančnih izdatkov za te namene. Zato tudi dogovora ni bilo mogoče najti. Obveznost države do javnih uslužbencev bo mogoče izpolniti, ko bo gospodarska rast dosegla vsaj tri odstotke, kar naj bi se po zadnjih makroekonomskih napovedih zgodilo leta 2012.

Helena Kamnar
Posedijeva skupina, Jakob Počivavšek, Doro Hvalica, Dušan Miščević
Pogovori o načinu izvajanja stavke še potekajo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kdo vse bo stavkal?
V ponedeljek se začne stavka v javnem sektorju

Vodja vladne pogajalske skupine, generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, je po sestanku povedala, da dogovora "žal niso našli".

Stavka od ponedeljka do dosega zadovoljive rešitve za sindikate
Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič je dejal, da imajo v zdaj veljavnem aneksu zavezo vlade, da če 1. oktobra 2010 in 1. oktobra 2011 svoje obveznosti ne bo izpolnila, sledi poračun, kar je iztožljivo. Za stavko je po njegovih besedah vse pripravljeno, začela pa se bo opolnoči v noči z nedelje na ponedeljek, potekala pa bo toliko časa, dokler ne bodo našli rešitve, ki bi ustrezala sindikatom. Kamnarjeva po drugi strani upa, da bodo delodajalci poskrbeli za izvajanje najnujnejših nalog in da ne bo ogroženo normalno delovanje države in državljanov ter da ne bo povzročene večje gospodarske škode.

KAKO BO POTEKALA STAVKA?

Stavkali bodo zdravniki, policisti, cariniki, veterinarji, zaposleni v državnih organih, kulturniki, novinarji. Lahko se zgodi, da bodo v ponedeljek zaprta okenca upravnih enot, davčnih uradov in občin. V centrih za socialno delo se bodo trudili, da bodo ljudje čim manj oškodovani. Zaradi stavke veterinarjev se lahko zgodi, da ne bo oskrbe z mesom. Janez Posedi, vodja pogajalske skupine, pa tudi veterinar, je dejal, da se v najhujšem primeru lahko zgodi, da bodo ljudje morali jesti tuje meso, tuja jajca, piti tuje mleko. Mogoče je pričakovati tudi gnečo na mejnih prehodih zaradi temeljitejšega dela carinikov, ki med stavko morajo opravljati svoje naloge. Policisti se bodo odzivali na klice občanov, radarjev pa ne bodo vklapljali. Zdravniki bodo bolnike sprejemali kot običajno, eno uro priprave na delo pa bodo spremenili v stavkovno uro, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar. Zaprta bodo tudi nekatera gledališča, knjižnice in muzeji, okrnjen pa bo tudi program RTV Slovenija. Če to ne bo zaleglo, je predvideno tudi stopnjevanje stavke. Zaposleni v šolah, vrtcih in pravosodju ter nekateri delavci v zdravstvu in socialnem varstvu ne bodo stavkali.

Po seji vlade je premier Borut Pahor povedal, da vlada sindikatom ne bo popustila, če bo del sindikatov zahteval nekaj, kar bi porušilo predvideno konsolidacijo, katere del je tudi omejitev porabe v javnem sektorju. Kompromis je po Pahorjevih besedah mogoč, če bodo dosegli javnofinančno vzdržen dogovor, a premier Borut Pahor vanj "malo verjame".

Pred sejo vlade in nadaljevanjem pogajanj so predstavniki sindikatov poudarili, da se je smiselno pogajati do zadnjega trenutka. Zatrjujejo, da je na njihovi strani pripravljenost, da bi poiskali ustrezno rešitev, na vladi pa po mnenju vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića "do tega trenutka neke pretirane volje še ni bilo".
Stavka se bo izvajala na delovnih mestih, v organih državne uprave, zavodih in vseh sredinah, kjer sindikati delujejo. Spoštovali bodo vse omejitve, ki jih posameznim skupinam zaposlenih v času stavke zapovedujejo predpisi.

Sindikat državnih organov brez usmeritev ministrstva
Iz Sindikata državnih organov so medtem sporočili, da so o sprejetih usmeritvah za zaposlene v upravnih enotah v ponedeljek obvestili ministrstvo za javno upravo, pa vse do zdaj niso prejeli navodil oziroma predloga za dogovor o poteku delovnega procesa med stavko. Dodali so, da je ministrstvo za javno upravo šestim ministrstvom, katerih naloge in dela opravljajo v upravnih enotah, šele v torek poslalo zahtevek za oblikovanje usmeritev, v katerih bi določili naloge, ki jih morajo upravne enote tudi v času stavke izvrševati. Zapisali so še, da so pričakovali, da bo ministrstvo pravočasno zagotovilo usklajeno aktivnost med ministrstvi in izdal poenoteno navodilo oziroma dogovor o poteku delovnega procesa v času stavke.

Malo podrobnosti o izvedbi ponedeljkove stavke
"Gre za spopad med delojemalci in delodajalci, pri čemer je delodajalska stran močnejša stran. Mi naših orožij enostavno ne moremo razkriti ta trenutek, razkrila se bodo ob pravem času, to je v ponedeljek opolnoči," je odločitev sindikatov, da podrobnosti javnosti še ne razkrijejo, pojasnil Miščević. Ob tem je spomnil na besede ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs po podpisovanju zadnjega predloga aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, da zadnjega ni podpisalo nekaj manj pomembnih sindikatov. "Če je tako, potem v prihodnjih dneh, tednih in, kar zadeva nas, tudi mesecih, ne bi smelo biti problemov," pravi Miščević.

Kaj bodo storili, če bo vlada sprejela intervencijski zakon, ki bi zamrznil plače v javnem sektorju? Po besedah Jakoba Počivavška iz Pergama so vladi že povedali, da bodo ob kakršnih koli akcijah oz. ad hoc rešitvah, "ki jih zdaj v paniki sprejema zato, ker je pred tem, da mora izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij", uporabili vsa pravna sredstva. Pri tem je navedel možnost vlaganja pobud za zakonodajne referendume, ustavne presoje zakonov kot možnost vlaganja morebitnih kolektivnih ali individualnih sporov.

Do podpisa prek e-uprave
Obrazce podpore za naknadni zakonodajni referendum bo na upravnih enotah mogoče podpisovati do 27. oktobra, ko se bo iztekel rok, ki ga je določil predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Pobudo je v DZ najprej vložila pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jih vodi Janez Posedi, ker pa so pri tem nastale pravne zagate, ali lahko taka skupina sploh vlaga takšno pobudo, jo je Posedi vložil kot državljan. Ljudi vabi, naj se poslužujejo tudi podpisa na e-upravi, saj bo to koristilo ob morebitni stavki javnega sektorja.

Vlada se zaveda obljub, ki so bile dane za odpravo plačnih nesorazmerij, a sedanji trenutek ne dopušča povečanja javnofinančnih izdatkov za te namene. Zato tudi dogovora ni bilo mogoče najti. Obveznost države do javnih uslužbencev bo mogoče izpolniti, ko bo gospodarska rast dosegla vsaj tri odstotke, kar naj bi se po zadnjih makroekonomskih napovedih zgodilo leta 2012.

Helena Kamnar
Kdo vse bo stavkal?
V ponedeljek se začne stavka v javnem sektorju