Še vedno smo priča hitremu širjenju virusa med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco, je zapisano v vladnem sporočilu za javnost. Podaljšanje epidemije za 30 dni začenja veljati z 18. marcem.

Sorodna novica Hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov; 22 prijav na razpis za hitre teste

Prvič je bila v Sloveniji epidemija razglašena pred letom dni, 12. marca, in je trajala do 31. maja. Znova je bila potem razglašena 19. oktobra lani, sprva za 30 dni, nato pa se je podaljševala.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vlada je sprejela tudi spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se dodatno v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva. To začne veljati 15. marca in se uvršča pod dejavnosti, ki so lahko odprte brez testa za zaposlene.

Terase in vrtovi v Posavski in jugovzhodni regiji ostajajo odprti.

Ostaja omejitev gibanja med 21.00 in 6.00

Strokovna skupina ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za skrajšanje epidemiološke ure, zato ta ostaja v veljavi, kot je zdaj, torej med 21. in 6. uro. Strokovnjaki so bili mnenja, da je epidemija še vedno v takem obsegu, ki tega ne dovoljuje, o skrajšanju epidemiološke ure bodo znova odločali v naslednjih 14 dneh.

Sorodna novica Hojs bo predlagal zamik omejitve gibanja na 22. uro. Terase v JV Sloveniji bi ohranil odprte.

Prav tako strokovna skupina ni podprla predloga, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca, so sporočili z vlade.

Karantena na domu

Pojav novih različic virusa SARS-CoV-2, ki predstavljajo veliko nevarnost za hitrejše širjenje okužbe, zahteva dosledno upoštevanje epidemioloških navodil, da osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo ali prihajajo z ogroženih območij, ostanejo v karanteni na domu na način, da niso v stiku z osebami, ki niso člani njihovega gospodinjstva. Novela zakona o nalezljivih boleznih tako uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem, ne glede na to, ali je bila oseba v karanteno napotena od NIJZ-ja, policije ali na drug način.

Novost je predvidena tudi v upravnih postopkih. Vloge bo mogoče vlagati tudi brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omejena pa bo možnost pisnih in ustnih vlog neposredno pri organu, ki bo lahko tudi izključil javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj. Takšen režim naj bi veljal največ 3 mesece.