Vlada ni izdala soglasja k imenovanju novega starega direktorja Pedagoškega inštituta Igorja Ž. Žagarja. Foto: BoBo
Vlada ni izdala soglasja k imenovanju novega starega direktorja Pedagoškega inštituta Igorja Ž. Žagarja. Foto: BoBo

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil član upravnega odbora Pedagoškega inštituta Damijan Štefanc, je bil Igor Ž. Žagar na javnem razpisu, ki je bil objavljen že letošnjega marca, edini kandidat, ki je izpolnjeval vse potrebne pogoje za mesto direktorja, poleg tega je prejel tudi pozitivno mnenje znanstvenega sveta inštituta (tega sestavljajo zaposlene raziskovalke in raziskovalci, ki so delo pod njegovim vodenjem opravljali zadnjih pet let). Skladno s pristojnostmi ga je nato upravni odbor imenoval za nov petletni mandat na čelu inštituta. Žagarju, ki mu bo prvi mandat potekel novembra, pa vlada pretekli teden ni izdala soglasja za ponovno imenovanje.

Po Štefančevih besedah te odločitve ni utemeljila z nobenim poslovnim ali strokovnim razlogom, kar je v državi, ki želi ohraniti in delovati skladno s temeljnimi demokratičnimi vrednotami, nesprejemljivo in skrajno skrb vzbujajoče. To kaže namreč na popolnoma samovoljno oblastno ravnanje, ki posega v strokovno integriteto in neodvisnost javnega raziskovalnega zavoda. "Tokrat je to Pedagoški inštitut, jutri pa lahko kateri koli javni raziskovalni zavod v Sloveniji," je opozoril.

Svoja stališča in zaskrbljenost nad potezo vlade so na novinarski konferenci kot prvopodpisani pod izjavo izrazili tudi dekan Filozofske fakultete v Ljubljani Roman Kuhar, dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani Janez Vogrinc, predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan, predstojnik oddelka za pedagogiko Filozofske fakultete v Mariboru Edvard Protner, predstojnica oddelka za pedagogiko in andragogiko ljubljanske filozofske fakultete Klara Skubic Ermenc, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj in Gorazd Kovačič v imenu Visokošolskega sindikata Slovenije.

Podpisniki izjave na ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in vlado naslavljajo pričakovanje, da bo svojo odločitev ali prepričljivo utemeljila in pojasnila ali pa imenovanemu direktorju izdala potrebno soglasje ter s tem omogočila strokovno in znanstveno neodvisno delovanje Pedagoškega inštituta. K podpisu izjave bodo povabili vse, ki bodo želeli kot posamezniki ali predstavniki svojih institucij podpreti njeno vsebino in poziv.

Želi vlada kadrovati tudi na Pedagoškem inštitutu?