Janez Janša. Foto: BoBo/Borut Živulović
Janez Janša. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Gre za največji investicijski zagon, ki ga je bila Slovenija sposobna kdaj koli zagnati. Po nekaj letih bo to naslednja stopnica v razvoju Slovenije, na tej podlagi bodo plače in pokojnine višje, boljše službe, več investicij, boljše poslovno okolje," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal premier Janez Janša. Čeprav je bil v skrajšanem mandatu vlade njihov "osrednji nasprotnik" epidemija, razvoj Slovenije ni zastal, je poudaril in pojasnil, da so dan pred začetkom predvolilne kampanje naredili rekapitulacijo in seštevek nekaj tisoč projektov, ki so bili v njihovem mandatu izvedeni, potekajo ali pa so odobreni in je zanje zagotovljeno financiranje. Vrednost teh projektov je skoraj osem milijard evrov, od tega je 1,5 milijarde evrov evropskih sredstev.

"Slovenija gradi in bo gradila vrtce, šole, športne dvorane, domove za starejše, bolnišnice, negovalne bolnišnice, zdravstvene domove, ceste, kolesarske steze, vodovodna in kanalizacijska omrežja, energetske objekte, protipoplavne objekte, zaganjamo vse za drugi blok nuklearke," je nanizal Janša. Spomnil je, da so že pred vojno v Ukrajini, zaradi katere so se po njegovih besedah že pojavile nekatere motnje v preskrbi s prehrambnimi izdelki, kmetijstvu in podeželju zagotovili dodatnih približno 300 milijonov evrov. To naj bi zagotovilo, da bo Slovenija v veliki meri postala prehransko samozadostna. Hkrati naj bi, "potem ko bomo zgradili objekte, ki so v načrtu", postala tudi energetsko samozadostna.

Tonin poudaril rekordno zaposlenost in gradnjo domov za ostarele

Projekti bodo tudi po oceni podpredsednika vlade in obrambnega ministra Mateja Tonina spremenili Slovenijo na bolje, zaradi boljše infrastrukture se bo tudi gospodarstvo "lažje vrtelo". Tonin je ob predstavitvi zemljevida projektov po posameznih občinah dejal, da se je že naučil, da volitve niso nikoli zahvalni dan. Tako volivcem za te projekte po njegovih besedah ni treba biti hvaležni, saj je izpeljava projektov vladna dolžnost.

Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulović
Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulović

Poudaril je zdajšnjo rekordno visoko zaposlenost na eni in nizko brezposelnost na drugi strani. Razliko med zdajšnjo in prejšnjimi vladnimi garniturami pa je ponazoril s stanjem na področju domov za starejše, "kjer so prejšnje vlade namenile 70 milijonov evrov za študije, zgradile pa niso niti enega doma za starejše". Aktualna vlada po njegovi oceni domove za starejše gradi pospešeno.

Tonin je še poudaril, da se v vladni koaliciji niso prepirali in "na pločnikih pred vlado razlagali, s čim niso zadovoljni", temveč so razumeli, da so kot nogometna ekipa, ki lahko "zabija gole" le, če na igrišču sodeluje. To jim je po njegovi oceni uspelo, rezultati so vidni, kar ga navdaja z zadovoljstvom. Tonin si želi tudi, da bi ljudje ob začetku kampanje to videli in jih sodili po tem. "Tukaj smo za to, da delamo dobro za Slovenijo," je še dodal.

Počivalšek: Tesno sodelovanje z gospodarstvom daje dober rezultat

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki ob Toninu opravlja funkcijo podpredsednika vlade, je vladni mandat na gospodarskem področju označil za izjemno uspešnega. "Strategija, da vlagamo v ljudi in v podjetja, je bila pravilna," je dejal in ocenil, da je Slovenija kljub pretresom zaradi epidemije iz krize izšla kot zmagovalka, v kateri pa so "najprej skrbeli za življenja in zdravje ljudi". Ocenil je, da smo dobro pripravljeni tudi na digitalne izzive zelenega prehoda gospodarstva, in poudaril ukrepe za dvig dodane vrednosti.

Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Počivalšek je dejal, da so z razvojnimi spodbudami podpirali razvoj in rast gospodarstva ter sprejeli 10 protikoronskih svežnjev, s katerimi so gospodarstvu namenili 2,3 milijarde evrov pomoči, od tega milijardo turizmu. S tem smo ohranili delovna mesta in gospodarstvu zagotovili likvidnost, je dodal. Kot uspešne je poudaril tudi turistične bone, ki so po njegovi oceni ohranili od 10.000 do 12.000 delovnih mest v tej panogi. Naštel je še dodeljevanje razvojnih povratnih in nepovratnih sredstev, 33 investicij v gospodarstvo v vrednosti 73,6 milijona evrov, 502 milijona evrov za razvoj regij, pomagali so tudi kmetijstvu.

"Vsi ti napori vlade in tesno sodelovanje z gospodarstvom" po Počivalškovih ocenah dajejo dober rezultat in drugo najvišjo rast bruto domačega proizvoda v Evropi. To daje Sloveniji oznako zaupanja vredne države v tujini, odlične bonitetne ocene pa so predpostavka za nizke obrestne mere, je spomnil. Po njegovih ocenah je gospodarstvo robustnejše kot pred krizo, obljubil je, da bodo še naprej skrbeli za rast podjetij in v ta namen letos gospodarstvu namenili 935 milijonov evrov razvojnih spodbud. Poudaril je zakon o dohodnini, ki bo po njegovih besedah v podjetjih lažje obdržal najboljše kadre, in zakon o debirokratizaciji poslovnega okolja, ki bo krepil konkurenčnost.

Vlada predstavila dosežke dveletnega mandata