Predlagane spremembe v šolski zakonodaji je po seji vlade predstavil šolski minister Zver. Foto: EPA
Predlagane spremembe v šolski zakonodaji je po seji vlade predstavil šolski minister Zver. Foto: EPA
Iztok podbregar
Vlada je Iztoka Podbregarja in dva prejšnja direktorja Sove odvezala molčečnosti za pričanje pred delovno skupino. Foto: RTV SLO
Vlada je sprejela popravke in dopolnila k dokumentu Unescovega poskusnega seznama svetovne dediščine za rudarsko mesto Idrija (na sliki). Foto: NN
Mnenja o šolstvu

Vlada je za obravnavo v DZ-ju pripravila noveli zakonov o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter o osnovni šoli.

Vsaka šola naj bi po novem sprejela svoj vzgojni načrt, v katerem bodo zajete specifične vrednote posamezne šole, vzgojni ukrepi in njihovo izvajanje.

Spremembe zakonodaje med drugim predvidevajo tudi poenotenje financiranja zasebnega in javnega šolstva na 100 odstotkov ter povezovanje vrtcev in osnovnih šol v vzgojno-izobraževalne centre.

Na ministrstvu za šolstvo trdijo tudi, da so se za ukinitev splošnega uspeha odločili, ker se presoja, kdo je odličen, prav dober itd. lahko izrazito razlikuje od šole do šole, učenci pa so v zelo različnih položajih, kar lahko v medšolskih razmerjih ne prispeva k enakopravnosti učencev, še manj pa k njihovi pozitivni samopodobi. Zakon pa med drugim prinaša tudi uvedbo drugega tujega jezika v zadnjo triletko.

Enačenje šol ali uvajanje elitizma?
Obetajo se tudi spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki med drugim prinašajo 100-odstotno financiranje programov zasebnih šol. Ker so bili nekateri zasebni programi do zdaj financirani 85-odstotno, drugi pa 100-odstotno, namerava MŠŠ s spremembami zakona to neenakost odpraviti. S poenotenjem financiranja pa se bo šolam prepovedalo zaračunavanje šolnin, s čimer naj bi se preprečilo tudi morebiten elitizem in socialno neenakost otrok, kar predlogu sprememb očitajo mnogi.

Zasebne šole po mnenju strokovnjakov na ministrstvu ne bodo ogrožale zaposlitev učiteljev v javnih šolah, saj naj bi se plače zaposlenih v zasebnih šolah, ki financiranje iz javnih sredstev oblikujejo na isti način kot plače učiteljev v javnih šolah. Če se zasebna šola ne bi držala teh določil, se ji ukine državno financiranje.

V skladu z zakonsko spremembo ZOVFI-ja naj bi bilo mogoče uvesti nov način financiranja postopno za vse srednje in višje strokovne šole do leta 2012. Predlog dopušča možnost, da se nova metoda financiranja uporabi tudi za druge zavode.

Podbregar razrešen varovanja tajnih podatkov
Sicer pa je vlada na seji sprejela tudi sklep o razrešitvi dolžnosti varovanja tajnih podatkov nekdanjega predstojnika Sove Iztoka Podbregarja, kar naj bi olajšalo delo policiji. Kot je pojasnil vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak, bo predlagani sklep policiji omogočil pogoje za izvedbo predkazenskega postopka v zvezi s sumi storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj v povezavi s Sovo. Sklep cilja predvsem na tiste tajne podatke, ki se nanašajo na poslovanje s finančnimi sredstvi ter razkritjem skrivne lokacije Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Sodelujoči na seji vlade so med drugim določili še besedilo predloga novele zakona o popravi krivic, dali soglasje k popravkom in dopolnilom k dokumentu za vpis Idrije na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine ter sprejeli poročilo o izvajanju Nacionalnega programa za kulturo od l. 2004 do leta 2007.

V Bruslju apartmaji za slovenske javne uslužbence
Sprejet pa je bil tudi sklep o najemu apartmajev za potrebe javnih uslužbencev v Bruslju, ki se bodo med pripravami in predsedovanjem Uniji tam udeleževali sestankov. Vlada je namreč ugotovila, da je finančno ugodneje najeti apartmaje kot pa plačevati hotelske stroške.

Prvak SNS-a Zmago Jelinčič pa je dobil odgovor na svojo pisno pobudo, v kateri je zapisal, da naj vlada v Bruslju doseže, da EU opozori sosednjo Hrvaško, "ko izvaja agresivno politiko nasproti Republiki Sloveniji in si lasti njena ozemlja". Pobudo je utemeljil z dejstvom, da se je Bruselj na majskem vrhu EU-Rusija jasno postavil na stran Poljske, Estonije in Litve v odnosu do Rusije, zato bi se lahko postavil tudi na stran Slovenije. Vlada v odgovoru solidarnost med članicimi EU-ja pozdravlja, opozarja pa, da je izjava predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa posledica ruske prepovedi uvoza poljskih kmetijskih izdelkov. Hkrati poudarja, da slovenska diplomacija ustrezno opozarja na težave s hrvaško verodostojnostjo in njena enostranska ravnanja.

Vlada tudi o gospodarskih temah
Več je bilo na seji tudi gospodarskih tem. Vlada je tako sprejela predlog novele zakona o priznanju Republike Slovenije za poslovno odličnost ter nacionalnemu sistemskemu operaterju distribucijskega omrežja (Sodo) podelila koncesijo za opravljanje gospodarske javne službe - dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije za vso Slovenijo. Odobrila je tudi povečanje kvote delovnih dovoljenj za leto 2007.

Mnenja o šolstvu