Mrak se ne strinja z idejo o dveh kohezijskih regijah. Foto: RTV SLO
Mrak se ne strinja z idejo o dveh kohezijskih regijah. Foto: RTV SLO

Bajuk je dejal, da je bilo Mrakovo sodelovanje v skupini zelo pomembno.

Po Bajukovem mnenju je Mrakov strah, da bo Slovenija v primeru razdelitve na dve kohezijski regiji na slabšem, pretiran. Kot je povedal Bajuk, je imel Mrak očitno druge ocene kot vlada. Koga pbo predlagal za Mrakovega naslednika, Bajuk še ne.

V službi vlade za evropske zadeve so pojasnili, da je izstop Mojmirja Mraka iz pogajalske skupine glede finančne perspektive njegova legitimna pravica.

Sodelovanje vlade z Mrakom je bilo zelo dobro, vendar v službi razumejo, da ima Mrak o prihodnji finančni perspektivi EU-ja različna stališča do vlade.

Mrak zagovarja ohranitev enotne regije
Mrak je odstopil v torek zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade, ki predlaga delitev države na dve kohezijski regiji. Po njegovem mnenju takšna odločitev za Slovenijo finančno ni ugodna in je strateško napačna.

Kot je dejal, bi morala Slovenija pogajanja nadaljevati kot ena regija, Bruslju pa dopovedati, da zaradi zakasnelih pogajanj ni pripravljena sprejeti dogovora, po katerem bi prejela do 40 odstotkov manj denarja, kot ji ga je bilo ponujenega še junija. Slovenija bi morala biti pri tem pripravljena uporabiti tudi veto, še meni.

V spletni klepetalnici MMC-ja je Mrak julija zagovarjal stališče, da je delitev na dve regiji v danih razmerah bolj realistična in finančno predvidljiva.