Vodja Politbarometra je dejal, da raziskava kljub ukinitvi sredstev ostaja. Foto: RTV SLO
Vodja Politbarometra je dejal, da raziskava kljub ukinitvi sredstev ostaja. Foto: RTV SLO
Niko Toš
Toš: Raziskava ni le last tistega, ki jo naroča. Foto: RTV SLO
Urad vlade za informiranje naj ne bi razmišljal o izbiri novega izvajalca raziskav. Foto: RTV SLO

Kot razlog za prekinitev pogodbe naj bi bilo varčevanje. Branko Vidrih iz urada vlade za informiranje je za MMC pojasnil, da urad ni prekinil pogodbe, ampak ni podpisal aneksa k pogodbi.

Ta pa zagotavlja sofinanciranje raziskave. Dodal je, da bodo v letu 2007, če bodo imeli dovolj sredstev, raziskavo spet financirali. V centru za raziskovanje javnega mnenja menijo, da so negativne ocene raziskave politične, in ne strokovne. Politbarometer bodo kljub temu nadaljevali.

Vidrih je pojasnil, da urad ne bo pristopil k financiranju omenjenega projekta v letu 2006, pri tem pa se je urad skliceval na 4. člen pogodbe, ki med drugim določa, da bodo stranke za izvedbo nadaljnjih faz in dokončanje del sklenile aneks ob upoštevanju zmožnosti proračunskih uporabnikov.

Raziskava eden od kontrolnih instrumentov
Predstojnik centra in vodja projekta Niko Toš pravi, da raziskava ni le last tistega, ki jo naroča. Koncept raziskave so po njegovih besedah razvili sami na osnovi študija podobnih raziskav v evropskem prostoru. Toš še pravi, da je raziskava strokovna in kakovostna ter je eden izmed kontrolnih instrumentov v procesu demokratizacije.

Janša: Najmanj pomembna raziskava
Premier Janez Janša je pred tem velikokrat nasprotoval rezultatom omenjene raziskave. Zadnjič jo je komentiral 19. decembra, ko je dejal, da ga čudi, da se sklicujejo na to raziskavo, ki je najmanj pomembna. Decembrski izsledki Politbarometra so pokazali najnižjo podporo vladi (39 odstotkov) od začetka mandata, nepodpora pa je prvič presegla podporo.

Urad ne razmišlja o novem izvajalcu
"Urad namreč zaradi novih prioritet, ki mu jih je naložila Vlada, v letu 2006 ne razpolaga s proračunskimi sredstvi, ki bi jih lahko namenil za izvajanje projekta v tem letu. Glede na to urad trenutno tudi ne razmišlja o kakršnemkoli postopku za izbiro izvajalca za izvedbo rednih javnomnenjskih raziskav," pojasnjuje Vidrih.

Koliko sredstev je namenil urad?
V letu 2005 sta financerja Urad vlade za informiranje in Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS za izvajanje projekta skupaj namenila 33 milijonov tolarjev, od tega urad 25 milijonov in agencija 8 milijonov tolarjev. V prejšnjem obdobju pa sta projekt financirala Urad vlade za informiranje in Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport ter zanj v letu 2001 namenila 30 milijonov tolarjev, v letu 2002 34 milijonov, v letu 2003 34 milijonov in v letu 2004 prav tako 34 milijonov tolarjev.