Finski premier Matti Vanhanen ne pozna vsebine preiskave Patrie, zato njegova zagotovila Janezu Janši, da slovenski državljani niso predmet preiskave, ne držijo, piše Delo. Foto: MMC RTV SLO
Finski premier Matti Vanhanen ne pozna vsebine preiskave Patrie, zato njegova zagotovila Janezu Janši, da slovenski državljani niso predmet preiskave, ne držijo, piše Delo. Foto: MMC RTV SLO

Omenjene sklepe je v zahtevi za sklic izredne seje predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Vlada je sporočila, da podpira ponovno razpravo o izvajanju projekta nakupa oklepnikov v DZ-ju, saj bo to "preprečilo nadaljnjo politizacijo in širjenje najrazličnejših neutemeljnih obtožb".

Sejo je zahtevalo 34 koalicijskih poslancev, ki so DZ-ju predlagali, da sklene, da je ministrstvo za obrambo ravnalo pravilno, ko je izvedlo mednarodni razpis za nakup osemkolesnikov, izreče naj podporo državnemu tožilstvu in policiji ter ministrstvo za obrambo pozove, da ob morebitnem potrjenem sumu korupcije uporabi konkurenčno klavzulo in razveljavi pogodbo o nakupu oklepnikov.

"Projekt voden v skladu s predpisi"
Vlada je še enkrat poudarila, da je bil projekt nabave 135 srednjih oklepnih bojnih vozil 8 x 8 voden v skladu s predpisi, pregledno in z upoštevanjem standardov za nabavo oborožitve in vojaške opreme, ki jih uveljavljajo članice Nata in EU-ja.

Opozicija zahtevala dopolnitev gradiva
Pred jutrišnjim izrednim zasedanjem državnega zbora, na katerem bodo poslanci razpravljali o izvedbi razpisa za nabavo osemkolesnikov patria in očitkih o domnevnih sumih korupcije, je dopoldne na zahtevo poslanske skupne Lipa zasedal odbor za notranjo politiko, ki je zaradi začetka seje matičnega odbora za obrambo sejo brez sprejetih sklepov končal.

Opozicija je na seji zahtevala dopolnitev gradiva za jutrišnjo sejo zbora, a odbor njihovega predloga ni sprejel. Barbara Žgajner Tavš, Lipa, je dejala, da celotno gradivo odbora bazira na časopisnih člankih iz obdobja 1996-2004.

C. R.