Predsednika obeh policijskih sindikatov priznavata, da je primerov, ko zavarovalnice ne želijo izplačati odškodnine policistom, veliko. Foto: MMC RTV SLO
Predsednika obeh policijskih sindikatov priznavata, da je primerov, ko zavarovalnice ne želijo izplačati odškodnine policistom, veliko. Foto: MMC RTV SLO
Policist
Sindikat policistov Slovenije predlaga ustanovitev odškodninskega sklada za policiste, Policijski sindikat Slovenije pa se s tem ne strinja in predlaga uvedbo splošnega zavarovanja za vse policiste. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo policije: Z zavarovalnico se bomo pogovorili.

Policisti so bili do prve polovice leta 2009 zavarovani pri Zavarovalnici Triglav, ki pa odškodnin ni želela plačati, zato so vodstvo policije pozvali k zamenjavi zavarovalnice. Policisti so od druge polovice lanskega leta zavarovani pri zavarovalnici Allianz. A je tudi ta zavarovalnica nadaljevala prakso neizplačevanja odškodnin, navajajo v sindikatu policistov Slovenije.

Petrovič: Predlagamo ustanovitev odškodninskega sklada
Predsednik sindikata Zoran Petrovič je za MMC dejal, da sami predlagajo ustanovitev odškodninskega sklada policije in da bi policija lahko sama odločala o poravnavah v škodnih primerih. Predlog so že poslali vodstvu policije, kjer zdaj o tem poteka razprava. Sindikat je s tremi zavarovalnicami skušal tudi sam skleniti zavarovanje, a jim to ni uspelo.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah meni, da takšna rešitev ni ustrezna. Sami so zato že večkrat predlagali, da bi se vse policiste zavarovalo pri eni izmed zavarovalnic, kjer bi bili policisti zavarovani za takšne primere tudi odškodninsko. Sami so že našli zavarovalnico, ki bi bila pripravljena policiste zavarovati, a za zdaj za to ni interesa. "Sramotno je, da družba nima 14 evrov, kar je približno ena malica, da bi zavarovala policista za celo leto."

Zakaj je policistka za storilcem tekla po njivi?
Petrovič je ob tem izpostavil primer policista, ki se je odzval klicu zaradi ropa in se je neposredno na poti tja, pred objektom, poškodoval, ker je med tekom na nekaj stopil, in zdaj ni upravičen do odškodnine. Tudi Prah priznava, da je takšnih primerov veliko, med drugim je povedal za primer policistke, ki je lovila storilca in za njim tekla po njivi, zavarovalnica pa ji je očitala, zakaj je tekla po njivi in ne po pločniku.

Petrovič: Če se bo takšna praksa nadaljevala, od policistov nihče ne more zahtevati, da učinkovito opravljajo svoje delo
"Če se bo takšna praksa nadaljevala, nima nihče več moralne pravice od policistov zahtevati, da izpostavljajo svoje življenje in zdravje, zato da bi učinkovito in hitro opravili svojo policijsko nalogo," je opozoril Petrovič. Ne more namreč obveljati praksa, da je policist, ki se poškoduje na delovnem mestu in nato prejema le osnovno plačo, ki znaša od 650 do 750 evrov, gmotno kaznovan ter s tem oškoduje sebe in svojo družino.

Število poškodb policistov med opravljanem uradnih nalog:
leta 2009 - 580
leta 2004 - več kot 800

Ker je pri policistih, ki se zaradi neizplačila odškodnine odločijo za sodno pot, velikokrat težava tudi to, da zavarovalnicam v korist odločijo tudi nižja sodišča, višja pa morajo potem njihove odločitve popravljati, Petrovič napoveduje, da se bo, če se bo takšno stanje nadaljevalo, v policijskih vrstah naselilo precejšnje nezadovoljstvo. "Policist mora biti hiter in učinkovit, mora odreagirati. Če bomo ravnali posebno previdno in na vsakem intervencijskem dogodku pazili, da se nam ne bo kaj zgodilo, da bi, na primer, bili pozorni na kakšen nevaren predmet, ki leži v visoki travi, to pomeni, da bo policija praktično prenehala funkcionirati."

GPU: Zavarovalnico smo že opozorili na težavo
Na opozorila sindikata se je že odzvala generalna policijska uprava. Vodstvo policije je pojasnilo, da se zaveda težav z zavarovanji in da je že novembra sklicalo sestanek z zavarovalnico. Pogovore naj bi nadaljevali marca.

Že na lanskem sestanku je GPU zavarovalnici predstavil nevarnosti dela policistov, da ne bi prihajalo do neustreznih in nesmiselnih zavrnitev odškodninskih zahtevkov, trdi vodstvo in dodaja, da lahko policisti, ki so zavrnjeni, vložijo pritožbe.