Programski svet RTV Slovenija je med drugim obravnaval programska izhodišča za prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Programski svet RTV Slovenija je med drugim obravnaval programska izhodišča za prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli
Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli pričakuje, da bo vlada čim prej določila višino prispevka.

Na seji programskega sveta so sicer obravnavali programska izhodišča za prihodnje leto. Po ugotovitvah svetnikov so ta sicer primerna podlaga za pripravo programsko-produkcijskega načrta, a od vodstva zavoda pričakujejo, da bo konkretnejši osnutek tega načrta predložilo do 10. septembra.

Veliko svetnikov je izpostavilo pomen kakovosti vsebin zavoda, menijo pa tudi, da bi moralo biti pri pripravi PPN-ja za prihodnje leto več poudarka na pridobitvi mlajših gledalcev in poslušalcev.

Med drugim je svetnik Slavko Kmetič predlagal več domoljubnih vsebin, nekaj svetnikov je poudarilo pomen domače produkcije in ustvarjalnosti, po besedah svetnika Janeza Grila pa bi bilo treba izpostaviti predvsem okrepljeno vlogo prostovoljstva in humanitarnih organizacij.

Generalni direktor RTV-ja Marko Filli je povedal, da konkretna finančna izhodišča sicer še niso določena, saj ocena prihodkov za leto 2013 še ni pripravljena. Kot je dejal, pa bo cilj vodstva omogočiti financiranje iz javnih sredstev na ravni letošnjega leta, medtem ko bodo razvojna sredstva obravnavana posebej.

Kljub težavam, s katerimi se na RTV Slovenija "sproti" spopadajo, pa trenutno poslujejo pozitivno, je povedal Filli. "Seveda pa to ne pomeni, da smo lahko mirni," je dodal in opozoril, da največjo negotovost predstavlja prav zagotavljanje pogojev za poslovanje v prihodnjem letu.

Člani programskega sveta so razpravljali tudi o aktualnih težavah zavoda, pri čemer so med drugim govorili o pismu odgovorne urednice tretjega televizijskega programa na RTV Slovenija Ljerke Bizilj in odprtih vprašanjih glede RTV-prispevka.

Že na začetku julija pa so mediji poročali o pismu Biziljeve, kjer je med drugim zapisala, da je vodstvo tretjemu programu RTV Slovenija v tem mandatu skrčilo sredstva za 35 odstotkov. Generalni direktor je po seji pred dvema tednoma poudaril, da je v pismu veliko navedb neresničnih. Vodstvo RTV Slovenija se je sicer z Biziljevo že sešlo, dogovorili pa so se o načinu delovanja in komuniciranja v prihodnje, je med razpravo dejal predsednik komisije za informativne programe RTVS Miran Lesjak.