Alojz Šteiner si je zaradi domnevno kaznivih dejanj prislužil kazensko ovadbo vojaškega sindikata. Foto: BoBo
Alojz Šteiner si je zaradi domnevno kaznivih dejanj prislužil kazensko ovadbo vojaškega sindikata. Foto: BoBo

V sindikatu pojasnjujejo, da so ovadbo vložili med drugim zato, ker naj bi vodilni v vojski od zaposlenih vojakov skušali posredno, prek povelij, izsiliti, da podpišejo nove izjave, s katerimi bi se strinjali z manj ugodnimi povračili za prevoz na delo, kot bi jih sicer lahko dobili po predpisih, ki sicer veljajo za javni sektor.

Ker se jim zdi poseganje v pravice pripadnikov Slovenske vojske z akti poveljevanja nedopustno, so podali kazensko ovadbo zoper izdajatelja omenjenih aktov poveljevanja, torej načelnika generalštaba Slovenske vojske.

V sindikatu sicer že dlje časa opozarjajo, da je standardni operativni postopek za obračunavanje potnih stroškov pripadnikom stalne sestave Slovenske vojske neustrezen in ni v skladu z nadrejenimi predpisi (zakonom in uredbo), ki urejajo to področje. Do postopka so bili kritični tudi v sindikatu ministrstva za obrambo.

Ministrstvo: upoštevana so vsa zakonska določila
Medtem pa so na ministrstvu že zatrdili, da postopek upošteva vsa določila iz veljavnega zakona in uredbe, pri čemer pa slednja ne upošteva posebnosti službe v Slovenski vojski. Za dokument, ki so ga sprejeli junija, pa so se odločili zaradi razlik v tolmačenju splošnih predpisov in tako poenotili postopke, so takrat navedli na ministrstvu.