Na ministrstvu za obrambo opominjajo, da je služenje domovini
Na ministrstvu za obrambo opominjajo, da je služenje domovini "privilegij". Foto: MMC RTV SLO
Vojska
Leta 2009 se je Slovenski vojski pridružilo 680 ljudi, od tega jih je 595 postalo vojakov oz. vojakinj. Foto: MMC RTV SLO

1. januarja letos je bilo tako zaposlenih 7.593 pripadnikov vojske, in sicer 1.206 častnikov, 2.004 podčastnikov, 3.086 vojakov, 764 vojaških uslužbencev, 520 civilnih oseb in 13 uradnikov, so sporočili iz Slovenske vojske. S tem, pravijo na ministrstvu za obrambo, so se približali kadrovskemu načrtu vlade, ki predvideva, da bi bilo stalno zaposlenih 7.600 vojakov in vojakinj.

V letu 2009 je tako na SV prišlo 1.521 prošenj za zaposlitev, od tega največ na Upravo za obrambo Maribor (452), najmanj pa na Upravo za obrambo Postojna (106). Mors je med vsemi prejetimi prošnjami izbral 680 ljudi, večino od teh (595) pa so zaposlili na delovno mesto vojaka. Mors je zadovoljen tudi zato, ker se je z večjim številom novozaposlenih kandidatov za vojaka "posledično znižala tudi povprečna starost pripadnikov Slovenske vojske, ki je zdaj 36 let".

Letos okoli 200 novih zaposlitev
Sicer pa bo vojska zaposlovala tudi letos. "Glede na to, da je zahtevani obseg Slovenske vojske že dosežen, predvidevamo, da bo mogoče izvesti okrog 200 nadomestnih zaposlitev, predvsem kandidatov in kandidatk za vojake, in sicer zaradi odhodov iz Slovenske vojske, kot so upokojitve, sporazumna prenehanja delovnih razmerij in poteki pogodb o zaposlitvi. S tem načinom dopolnjevanja bo Slovenska vojska še izboljšala strukturna razmerja v korist vojakov," pravijo na Morsu.

Prednost imajo mladi
Pri zaposlitvi v vojski bodo imeli prednost tisti kandidati, ki so stari do 25 let in jih med drugim odlikujejo tudi najboljše zdravstvene in psihofizične sposobnosti. V prednosti bodo tudi tisti, ki so uspešno končali prostovoljno služenje vojaškega roka, še pravijo na ministrstvu za obrambo. Vsi, ki jih služenje domovini zanima, lahko prošnje oddajo na upravah na obrambo, še dodajajo in opominjajo, da je zaposlitev v Slovenski vojski "privilegij"-