Foto:
Foto:
Včeraj poslanci niso bili sklepčni.

Takšno odločitev je podprlo 41 poslancev državnega zbora, štirje pa so bili proti. Poslanci bi sicer o tem morali glasovati že včeraj, a so bili nesklepčni. Sejo so obstruirali poslanci opozicijskih SDS-a, NSi-ja in SNS-a.

Ustavno sodišče, ki mora odločitev sprejeti v 15 dneh, bo presodilo, ali je vsebina referendumske zahteve v skladu s petimi členi ustave in ali je Koalicija Slovenija institut referendumske pobude zlorabila za zavlačevanje zakonodajnega postopka.

Negativen izid referenduma bi povzročil protiustavne posledice
DZ ugotavlja, da se referendumsko vprašanje nanaša tudi na vsebine, o katerih je ustavno sodišče že presodilo in glede katerih ni prostora za prosto zakonodajno presojo. Poleg tega bi morebitni negativni izid referenduma povzročil protiustavne posledice, saj najmanj eno leto po izvedbi referenduma ne bi bilo mogoče izvršiti odločbe ustavnega sodišča, s tem pa bi se tudi podaljšalo protiustavno stanje. Gre za odločitev ustavnega sodišča, sprejeto aprila lani, po kateri imajo dovoljenja in ugotovitvene odločbe o stalnem prebivanju učinek za nazaj.

DZ obenem ugotavlja, da so pobudniki referenduma zlorabili institut pobude za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma za zavlačevanja zakonodajnega postopka, katerega cilj je izvršitev omenjene odločbe ustavnega sodišča.