Vrhovno državno tožilstvo je pobudo poslalo vladi, državnemu zboru, poslanskim skupinam in državnemu svetu. Foto: MMC RTV SLO
Vrhovno državno tožilstvo je pobudo poslalo vladi, državnemu zboru, poslanskim skupinam in državnemu svetu. Foto: MMC RTV SLO
Ustavno sodišče
Vrhovno državno tožilstvo predlaga odpravo oziroma razveljavitev navodil ter prednostno obravnavo na ustavnem sodišču, pa tudi začasno zadržanje izvrševanja obveznih navodil do dokončne odločitve ustavnih sodnikov. Foto: MMC RTV SLO

reda.

To so navodila, ki jih je po nadzoru na ljubljanskem okrožnem tožilstvu 22. februarja izdal minister za pravosodje Aleš Zalar, 2. marca pa so bila objavljena v internem glasilu tožilstva. Državno tožilstvo bi moralo obvezna navodila za izvajanje državnotožilskega reda začeti uporabljati v začetku aprila.

Vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi Barbara Brezigar, je tako pobudo poslalo vladi, državnemu zboru, poslanskim skupinam in državnemu svetu. Predlaga odpravo oziroma razveljavitev navodil ter prednostno obravnavo na ustavnem sodišču, pa tudi začasno zadržanje izvrševanja obveznih navodil do dokončne odločitve ustavnih sodnikov.

Prepričani so namreč, da bi z začetkom izvrševanja navodil lahko nastali negativni učinki, povezani s posegom izvršilne veje oblasti v državno tožilstvo, in da so navodila protiustavna.

Na ministrstvu za pravosodje dejali, da se na predlog vrhodnega državnega tožilstva ne bodo odzvali, in dodali "če generalna državna tožilka meni, da obvezna navodila za uporabo državnotožilskega reda niso v skladu z ustavo ali zakonom, ima vso pravico uporabiti vsa pravna sredstva, ne pa političnih diskvalifikacij."

Zares: Pobude ne bomo podprli
Iz Zaresa so že sporočili, da ne bodo vložili pobude, prav tako pa ne nameravajo podpreti morebitnega glasovanja o tem v DZ-ju. Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je pojasnila, da se jim presoja ustavnosti ne zdi potrebna, saj je bil po njenih besedah državnotožilski red razjasnjen, pri tem pa so bili upoštevani tudi različni predlogi in mnenje vladne zakonodajne službe. Vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič je napoved opozicijskih poslanskih skupin ocenil kot pričakovano.

LDS in DeSUS ustavni presoji ne nasprotujeta
V LDS-u menijo, da je Zalar izdal zakonit akt, a ustavno presoji navodil ne nasprotujejo, saj menijo, da je ta potrebna predvsem zaradi "demantija dezinformacij, s katerimi se skuša prikriti napake in slabo delo." Upajo tudi, da "bo ministrica vlade Andreja Bajuka, neuspešna predsedniška kandidatka in propadla poslanska kandidatka SDS-a Barbara Brezigar, ki v času med poslanskimi volitvami opravlja naloge generalne državne tožilke, sprejela mnenje ustavnega sodišča, tudi, če ji to ne bo všeč."

Poslanci DeSUS-a pa po besedah Matjaža Zanoškarja menijo, da ima zahtevo za presojo ustavnosti pravico vložiti vsakdo, sami pa se bodo povsem zanesli na mnenje ustavnega sodišča. Dodal je, da poziv tožilstva v prvi vrsti kaže, da je odnos med državnim tožilstvom in ministrstvom šibak in skrhan.

Opozicija ima 37 podpisov
Iz SDS-a so sporočili, da je predlog vrhovnega državnega tožilstva že podprlo 37 poslancev poslanskih skupin SDS-a, SNS-a in SLS-a. Poslanske skupine bodo svoje stališče o tem predstavile na skupni ponedeljkovi novinarski konferenci. Da bodo prispevali svoje podpise, sta potrdila tudi vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik in prvak SNS-a Zmago Jelinčič. Ustavno presojo lahko predlaga najmanj 30 poslancev.