Sezona piknikov je v polnem razmahu. Foto: Pixabay
Sezona piknikov je v polnem razmahu. Foto: Pixabay

Pri piknikih na prostem sta higiena in pravilna priprava hrane ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano.

Pri ravnanju s hrano je treba vedno, še zlasti pa v obdobju visokih temperatur in pri pripravi na prostem, upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, kot so vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra termična obdelava, shranjevanje živil na primerni temperaturi, uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje. Na živilo se lahko prenesejo ob najmanjšem stiku in povzročijo bolezni, ki se prenašajo s hrano.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) zato svetuje, da si pred rokovanjem z živili umijemo roke, da umivamo in razkužujemo vse površine in pripomočke za pripravo hrane, da kuhinjo in živila zavarujemo pred žuželkami in drugimi živalmi ter da ločujemo surova in kuhana živila, še posebej pa smo oprezni pri surovem mesu, perutnini in morskih sadežih, saj lahko vsebujejo mikroorganizme.

Še posebej pazljivo z mesom in morskimi sadeži

To tudi vedno ločujemo od drugih živil, prav tako za pripravo surovih živil uporabimo ločeno opremo in pripomočke. Živila shranjujemo v zaprtih posodah, s čimer preprečimo stik med surovimi in predelanimi živili, ključna je toplotna obdelava živil (predvsem mesa, jajc in morskih sadežev), saj se le tako uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela.

Še posebej pazljivi moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina.

Že kuhana živila pred zaužitjem znova dobro toplotno obdelamo in pazimo, da vsa živila shranjujemo na primerni temperaturi. Če živila hranimo na sobni temperaturi, se lahko mikroorganizmi zelo hitro razmnožijo. Rast mikroorganizmov upočasnijo ali ustavijo temperature pod pet stopinj ali nad 60 stopinj.

UVHVVR svetuje tudi, da kuhanih živil ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri ter da vsa kuhana in pokvarljiva živila takoj shranimo v hladilnik. A tudi tam jih ne puščamo predolgo. Zamrznjenih živil naj ne bi odmrzovali na sobni temperaturi, zaradi strupenih kemikalij, ki se lahko pojavijo v živilih, pa sta pomembni tudi dobro pranje in lupljenje.

Pri kuhi uporabljamo neoporečno vodo ali pa jo prekuhamo, iz varnostnih razlogov izbiramo živila, ki so predelana, na primer pasterizirano mleko, po pretečenem roku uporabe živil ne uporabljamo; sadje in zelenjavo pa temeljito operemo.