Kriminalisti so opravili pogovor z direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovičem, ki je poudaril, da ga ni med osumljenci. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so opravili pogovor z direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovičem, ki je poudaril, da ga ni med osumljenci. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava zadeve Patria
Hišne preiskave v primeru Patria

Kriminalisti naj bi po neuradnih podatkih izvedli vsaj pet preiskav, zagotovo pa so obiskali podjetje Kolesnik, slovensko podružnico Patrie, ki ga vodi Andrey Mladenov, in govorili z direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovičem. Črnkovič je dejal, da so kriminalisti "zbirali podatke o osumljencih v Sloveniji, ki so v postopku preiskave". Imen ni razkril, poudaril pa je, da sam ni med osumljenci.

Lebanu odnesli pogodbe in fakture
Obiskali tudi podjetnika Rudolfa Lebana, ki je za TV Slovenija dejal, da so odnesli pogodbe, ki jih je imel sklenjene s Patrio, in fakture oziroma blagajniške prejemke. Dejal je, da mu vprašanj niso postavljali, ampak so le pregledali nekatere fascikle.

Med preiskovalci tudi Finci?
Po poročanju TV Slovenija naj bi bili med preiskovalci tudi Finci, zanimala pa naj bi jih konkretna imena in pogodbe.

Policija je tako v okviru preiskave suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti, izvajala zbiranje obvestil, hišne preiskave in druge aktivnosti, je potrdil predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder. Zaradi interesa preiskave več podatkov ni želel razkriti, aktivnosti policije pa po njegovih besedah usmerja vrhovno tožilstvo.

Policisti preiskali podjetje Kolesnik
Policisti naj bi pri preiskavi podjetja Kolesnik, ki je slovenska podružnica Patrie, ugotavljali, ali obstajajo podlage za obtožbe, povezane s kazensko preiskavo javnega naročila Patrijinih osemkolesnikov, je poročal STA. Podjetje Kolesnik v poslu nakupa Patrijinih oklepnikov sicer skrbi za zagotavljanje protidobav, Patria pa zatrjuje, da s preiskovalci "kot po navadi polno sodelujejo".

A. K. K.

Preiskava zadeve Patria
Hišne preiskave v primeru Patria