Barbara Brezigar naj bi bila po poročanju medijev ena izmed tistih, ki so jih klicali osumljenci v primeru Patria. Foto: Vrhovno državno tožilstvo
Barbara Brezigar naj bi bila po poročanju medijev ena izmed tistih, ki so jih klicali osumljenci v primeru Patria. Foto: Vrhovno državno tožilstvo
Dušan Kumer
Kumer je prepričan, da zadnje navedbe v medijih, vezane na povezave in nadzore komunikacij v primeru Patria, terjajo ustrezno pojasnilo. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Minister za pravosodje je generalno državno tožilko zaprosil za pojasnila, po besedah Kresalove, pa se mu zadeva nasploh zdi nenavadna. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SD-ja Dušan Kumer je namreč prepričan, da zadnje navedbe v medijih, vezane na povezave in nadzore komunikacij v primeru Patria, zahtevajo ustrezno pojasnilo.

Pri tem je posebej izpostavil poročanje o tem, da "naj bi policija med preverjanjem izpiskov telefonskih pogovorov osumljenih v tej aferi odkrila, da je imela z enim izmed njih stike tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar".

Kresalova: Postopki potekajo zakonito
Oglasila se je tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in pojasnila, da se je zaradi zadeve Brezigar sestala z vodstvom generalne policijske uprave, ki ji je potrdilo, da vsi postopki potekajo zakonito, strokovno in na podlagi sodnih odredb.

Če bi se pokazal sum glede njihovega dela, ima ministrstvo možnost, da izvede nadzor, trenutno pa to ni potrebno, še pravi Kresalova. Dodala je še, da je minister za pravosodje Aleš Zalar v zvezi s tem "pridobil določene informacije in povedal, da je zadeva nenavadna ter da bo pridobil še ustrezne informacije".

Kumer: Černač naj povabi vse ključne ljudi
Kumer je v predlogu povzel dogajanje zadnjih dni. Omenil je, da je Barbara Brezigar vse navedbe medijev "zanikala in jih označila za insinuacije, medtem ko se v. d. direktorja policije Janko Goršek zaradi interesa preiskave do njih ni želel opredeliti". "Minister za pravosodje Aleš Zalar pa je povedal, da je bil v torek 's strani generalne državne tožilke ustno seznanjen, da naj bi bilo s strani policije nadzorovano njeno komuniciranje'," še pravi Kumer.

Prav zato pričakuje, da bo predsednik omenjenega parlamentarnega telesa Zvonko Černač (SDS) na nujno sejo povabil vse ključne ljudi, ki so odgovori za zakonito uporabo osebnih ukrepov v preiskavi primera Patria.

Černač: Kumer naj dopolni predlog
Černač pa je v odgovoru Kumru dejal, da njegov predlog ne izpolnjuje poslovniških določb in da naj jih dopolni. Pristavil je še, da je pred dvema dnevoma sklical redno sejo komisije, "na kateri bomo pod točko pet obravnavali poročilo policije o delu na področju prikritih preiskovalnih ukrepov za leto 2008 in v tem okviru bomo obravnavali tudi preiskovalni ukrep oziroma ukrepe, ki se nanašajo na preiskavo glede Patrie".

Vpleten tudi visoki državni funkcionar?
Zvonko Černač je sicer o zapisih v medijih, da je med tistimi, ki so jih klicali osumljenci v zadevi Patria, tudi Barbara Brezigar, dejal, da je mogoče "z enako stopnjo verjetnosti, na kateri temelji zapis o telefonskem komuniciranju, to trditi tudi za komuniciranje enega izmed osumljencev z nekdanjim poslancem državnega zbora, zdaj visokim državnim funkcionarjem ene izmed vladajočih strank".

Finski preiskovalci posredovali seznam številk
Afera Patria se je znova znašla v središču pozornosti, potem ko je v četrtek časnik Dnevnik poročal, da naj bi finski preiskovalci slovenskim kolegom posredovali več telefonskih številk, ki so jih uporabljali osumljenci. To naj bi potrdila tudi socialna mreža, ki so jo s pomočjo izpiskov telefonskih številk sestavili preiskovalci.

Še isti dan so se oglasili iz Urada generalne državne tožike in sporočili, da ima Brezigarjeva z zadevo Patria "manj zveze kot tožilka, ki zadevo obravnava", in dodali, da bodo več povedali, ko bo zadeva končana.

Za pojasnila zaprosil tud Zalar
Zaradi domnevne vpletenosti v zadevo Patria je v četrtek za pojasnila generalno državno tožilko uradno zaprosil tudi pravosodni minister Aleš Zalar in napovedal, da se bo po tem, ko dobi pojasnila, odločil o nadaljnjih ukrepih. Prvi policist Janko Goršek pa zaradi interesa preiskave ni želel potrditi, ali so finski preiskovalci zadeve Patria slovenskim kolegom res posredovali več telefonskih številk in ali je imela stike z enim izmed osumljencev tudi generalna državna tožilka.

M. N./T. K.