Kako ustaviti odhode zaposlenih iz Slovenske vojske? Foto: RTV SLO
Kako ustaviti odhode zaposlenih iz Slovenske vojske? Foto: RTV SLO
Karl Erjavec
Minister napoveduje težave, če se bodo odhodi iz vojske nadaljevali. Foto: RTV SLO

Minister za obrambo Karl Erjavec je na redni seji odbora za obrambo dejal, da so po njegovi oceni glavni razlog za odhode nizke plače. Ob tem je izrazil upanje, da bo težave rešil julija sprejeti zakon o službi v Slovenski vojski, ki vojakom povečuje plače, in povečano štipendiranje. Glede pilotov je po Erjavčevih besedah vlada že odobrila povečanje njihovih plač za 20 odstotkov.

Lani vojsko zapustilo 7 pilotov, letos že 13
V letu 2006 so zaznamovali 465 odhodov in 455 prihodov, v letošnjem letu pa bo številka znova v korist odhodom. V letu 2006 so zaznamovali odhode sedmih pilotov, v letošnjem letu pa že trinajstih odhodov. "S kadri, ki jih imamo trenutno, še nekako pokrivamo potrebe po kadrih, če se bo zdajšnji trend nadaljeval, pa bomo zašli v težave," je omenjene podatke komentiral Erjavec.

O kadrovskih težavah sta najvplivnejša moža Slovenske vojske govorila tudi na torkovi novinarski konferenci.

Slovenski vojski primanjkuje 600 pripadnikov
Po besedah načelnika Generalštaba SV Albina Gutmana za izpolnjevanje vojaških obveznosti potrebujejo okrog 4.200 pripadnikov, trenutno pa jih primanjkuje okrog 600. Ob tem je navedel, da so v SV letos na novo zaposlili skupaj 224 vojaških uslužbencev, v istem obdobju pa je SV zapustilo 425 vojaških uslužbencev.

Minister Erjavec pa je dejal, da bo glede kadrovskih težav potrebno najti druge rešitve, ki jih bodo iskali tudi v izobraževanju. Pri tem je omenil še stroge pogoje, ki jih morajo izpolnjevati uslužbenci SV-ja, saj je za to službo zahtevana vsaj peta stopnja izobrazbe in zelo dobro zdravstveno stanje. Gutman je poudaril, da kljub pomanjkanju kadrov ne nameravajo zniževati izobrazbenih ali zdravstvenih pogojev, saj želijo imeti v vojski sposobne vojake, ki bodo "kos svojim nalogam".