Več pripomb k osnutku koalicijske pogodbe bo znanih v začetku prihodnjega tedna, ko jo bodo komentirale vse stranke, ki so pogodbo prejele. Foto: MMC RTV SLO
Več pripomb k osnutku koalicijske pogodbe bo znanih v začetku prihodnjega tedna, ko jo bodo komentirale vse stranke, ki so pogodbo prejele. Foto: MMC RTV SLO
Osnutek koalicijske pogodbe predvideva tudi spremembo zakona o RTV-ju. Foto: RTV SLO
SD je kot pomembno točko v osnutek pogodbe vključil tudi reševanje mejnega vprašanja. Foto: MMC RTV SLO
Davčna uprava RS
Eden od predlogov je tudi popravek dohodninske zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Znana vsebina osnutka koalicijske pogodbe

Koalicijski partnerji naj bi se v pogodbi zavezali načelu profesionalnosti in sposobnosti ljudi pred njihovo politično in strankarsko lojalnostjo ter se strinjali, da posamezniki, ki so jih doslej na položaje imenovale dosedanje vlade, niso predmet političnih zamenjav. Če pa bi ministri ugotovili, da kdo od posameznikov ne opravlja dela v skladu z nalogami, ki so mu zaupane, morajo za zamenjavo podati pisno utemeljitev. Koalicijska pogodba naj bi partnerje tudi zavezovala k vzpostavitvi dejanske delitve oblasti, k aktivnemu partnerstvu in močni civilni družbi, osnutek pa poudarja tudi pomen svobode medijev.

15 ministrstev in 2 ministrstvi brez listnic
Osnutek pogodbe predvideva 15 ministrskih resorjev in dve ministrstvi brez resorja. Struktura resorjev bo večinoma ostala enaka kot v dosedanji vladi. Nova vlada naj bi sicer ustanovila novo ministrstvo brez listnice, ki bi usklajevalo področja financ, gospodarstva in razvoja, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa bi postalo tudi ministrstvo za mlade. V osnutku še ni predvideno, kateri koalicijski partnerici bo pripadel kateri od resorjev, izjema je le ministrstvo brez listnice, zadolženo za usklajevanje področij financ, gospodarstva in razvojnih vprašanj, ki ga bo vodil SD.

Med cilji tudi popravki dohodninske zakonodaje
Med cilji oziroma ukrepi prihodnje koalicije so v osnutku pogodbe zapisani ukrepi, kot so denimo popravki dohodninske zakonodaje, preoblikovanje Kapitalske družbe, znižanje sejnin, prenos nekaterih nadzornih funkcij države na neodvisne nadzorne komisije in izvedba javnih naročil v samostojni javni agenciji, ustanovitev neodvisnega ekonomsko-fiskalnega sveta ter postopen in transparenten umik države iz podjetij v državni lasti.

Reforma zdravstvenega sistema
Koalicijski partnerji naj bi v skladu z osnutkom pogodbe modernizirali pokojninski sistem, medtem ko naj pokojninska reforma ne bi bila potrebna. Pač pa osnutek koalicijske pogodbe predvideva reformo zdravstvenega sistema in delež javnih sredstev za zdravstvo povečuje na devet odstotkov BDP-ja. Dodatni vir financiranja bo letni donos iz upravljanja kapitalskega sklada pokojninskega zavarovanja.

Sprememba zakona o RTV Slovenija
Koalicijski partnerji naj bi se zavzeli za svobodo medijev oziroma umik politike in monopolov iz medijskega prostora, med drugim bi spremenili zakon o RTV Slovenija. Osnutek koalicijske pogodbe predvideva še spremembe zakona o javnih uslužbencih za depolitizacijo državne uprave ter postopno spremembo plačnega sistema. Koalicijski partnerji naj bi sodstvo utrjevali kot posebno vejo oblasti, eden pomembnejših ukrepov na tem področju pa naj bi bil izvedba samostojne plačne politike.

Za uveljavitev odločbe ustavnega sodišča glede izbrisanih
Na področju boja proti gospodarskemu kriminalu naj bi preučili možnosti za ustanovitev finančne policije oziroma krepitev kriminalistične policije. Glede izbrisanih pa se bodo koalicijski partnerji zavezali, da bodo predlagali zakon, ki bo uveljavil odločbe ustavnega sodišča, je zapisano v osnutku pogodbe.

Nič o pokrajanski zakonodaji
Glede odnosov s sosednjo Hrvaško naj bi prihodnja vlada spodbudila zaključek dela mešane komisije, ki naj bi pripravila predloge obema vladama za vsebino in način posredovanja tretjega. V osnutku pogodbe pa ni izrecno navedena priprava pokrajinske zakonodaje.

Zares in LDS: Pričakujemo več konkretnosti
Predsednik Zaresa in predsednica LDS-a sta po prejetju koalicijske pogodbe že dejala, da pričakujeta v njej več konkretnosti. Katarina Kresal je povedala, da si v LDS-u želijo, da bi bila pogodba kompromis splošnih načel usmeritev in tudi konkretnih ukrepov na posameznih področjih, Gregor Golobič pa meni, da je pogodba primerna za razgovore, a ji manjka nekaj konkretizacije.

Svoje mnenje o pogodbi bodo iz DeSUS-a posredovali v ponedeljek, saj morajo počakati, da se predsednik stranke Karl Erjavec vrne s službene poti. Iz SLS-a so sporočili, da bodo pogodbo preučili v prihodnjih dneh, vodja poslanske skupine Jakob Presečnik pa meni, da bi SLS moral v opozicijo in se tam bolje pripraviti na naslednje volitve.

Znana vsebina osnutka koalicijske pogodbe