Drnovšek in White sta se strinjala, da politika ne sme posegati v svobodo medijev. Foto: RTV Slo
Drnovšek in White sta se strinjala, da politika ne sme posegati v svobodo medijev. Foto: RTV Slo
Aidan White
White se je srečal z Drnovškom in s predstavniki medijev. Foto: epa

White se je srečal s predsednikom Janezom Drnovškom in s predstavniki medijev. Drnovšek je poudaril, da je svoboda medijev eden ključnih stebrov sleherne demokratične država, vsak napad ali poseganje vanjo pa resna grožnja demokraciji. Po mnenju Drnovška politika nikakor ne sme posegati v svobodno delovanje novinarjev.


Svoje mnenje o novem zakonu lahko izrazite na forumu.


Predlog nevaren za ugled Slovenije
Po Whitovem mnenju je predlog predstavil nekakšen nov proces v razmerju politike do medijev, ki je nevaren za dobro novinarstvo in ugled Slovenije. Pozneje se je White srečal še s predstavniki medijev.

"Javna radiotelevizija ne sme postati politična, vendar je zdaj opazna težnja k temu," je dejal. White tudi meni, da bi morala razprava o zakonu postreči z jasno, konkretno analizo ter izpostaviti probleme in rešitve. Ob tem je napovedal, da bo te probleme izpostavil tudi pri Svetu Evrope in EU-ju. "Če svobode novinarjev ne bo mogoče obvarovati v Sloveniji, je ne bo mogoče nikjer v Evropi," je še dejal White.

Organizacija je že ob predstavitvi zakona izrazila zaskrbljenost, predvsem v zvezi z novinarsko avtonomijo. V kratkem naj bi ministru za kulturo Vasku Simonitiju poslali tudi odgovor na pismo, ki jim ga je poslal.

V Mednarodni zvezi novinarjev je združenih približno 500.000 novinarjev iz 100 držav. Ustanovljena je bila leta 1926, v zdajšnji obliki pa deluje od leta 1952. Zavzema se predvsem za novinarsko svobodo.