Z boni jih bo bolj težko plačati. Foto: www.upn.si
Z boni jih bo bolj težko plačati. Foto: www.upn.si
Namesto denarja boni

Delavci Kočevskega tiska so tako prisiljeni kupovati v Tušu in Mercatorju, čeprav bi lahko kupovali drugje, kjer je blago cenejše, je za TV Dnevnik poročala Jelena Aščić. Delavec družbe je povedal, da jim podjetje izplačilo prikaže, kot da je bilo izplačano v denarju, od česar morajo plačati tudi dohodnino. "Po naših podatkih gre za podjetja Set, Kočevski tisk, Papir servis, Matis in Knjigoveznica Maribor," je sporne družbe naštel pravnik Pergama Aljoša Čeč.

Ta podjetja, razen Knjigoveznice Maribor, spadajo v Skupino Krater, ki jo vodi Martin Odlazek in je že znana po izigravanju delavcev. Del te skupine je bilo tudi podjetje Delo Tiskarna, iz katerega so delavce prezaposlili v slamnati podjetji brez premoženja: Delo Tiskarno INPO in Knjigoveznico Koper. Ti dve podjetji sta šli poleti v stečaj, delavci pa še danes niso dobili niti evra neizplačanih plač in odpravnin ter bodo najverjetneje ostali praznih rok, je še poročala TV Slovenija.

Boni tudi za pomolženo mleko
S podobnimi težavami se spopadajo tudi koroški kmetje, je poročala Brigita Jeretina. Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga namreč petino zneska za odkupljeno mleko prav tako poravna v bonih, ki jih morajo kmetje porabiti v zadružni trgovini. Ker direktorica zadruge ni želela dajati izjav, je pojasnila dal predsednik zadruge Stanislav Koprivnikar. "Če ne bi bilo bonov, bi bil zamik plačila za mleko še daljši, taka so pač pravila zadruge. V pogodbi imamo zapisano, da je kmet dolžan kupovati od zadruge," je položaj razložil Koprivnikar. A prek bonov plačujejo le tisti, ki oddajajo mleko. V bonih, denimo, ne plačujejo tisti, ki prek zadruge prodajo živali ali les.

Stanje pa še dodatno zapleta to, da v bonih del plače izplačujejo tudi zaposlenim v zadrugi. Med njimi pa jih je le del tudi članov zadruge, zato se vsem ni treba podrejati njenim pravilom, na kar Koprivnikar odgovarja, da je "vsak svobodno zaposlen".

Namesto denarja boni