Od sedmih zdravnikov, ki so jih do zdaj preverili, samo eden ni pisal lažnih naročilnic. Foto: MMC RTV SLO
Od sedmih zdravnikov, ki so jih do zdaj preverili, samo eden ni pisal lažnih naročilnic. Foto: MMC RTV SLO
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije
Od petih dobaviteljev medicinsko-tehničnih pripomočkov jih je vseh pet kršilo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS in DURS ugotovila kršitve

Od jeseni 2007 so po besedah Rosane Lemut Strle z zavoda za zdravstveno zavarovanje pod drobnogled vzeli pet dobaviteljev in pri vseh ugotovili kršitev pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Marjetka Štemberger z Dursa je ob tem dejala, da so davčni inšpektorji pri opravljenih nadzorih pri petih davčnih zavezancih v letu 2008 ugotovili dodatne davčne obveznosti v višini 200.000 evrov ter kršitve zakona o davčnem postopku, slovenskih računovodskih standardov, davka o dohodku pravnih oseb in zakona o dohodnini.

Postopki zahtevni, dolgotrajni in polni ovir
Ti postopki so bili po navedbah Štembergerjeve zahtevni in dolgotrajni, davčni inšpektorji pa so bili v določenih postopkih deležni namernega oviranja, saj nekateri davčni zavezanci niso hoteli sodelovati v postopkih. Kot je pojasnila, so zavarovanci prejeli manj medicinsko-tehničnih pripomočkov, kot je bilo napisano na naročilnico, za razliko med predpisano in dejansko dano količino pa so dobili drugo blago. Poleg kozmetike, čevljev in celo vzmetnic so davčni zavezanci zavarovancem na naročilnice izdajali tudi plenice za dojenčke in vitaminske dodatke k prehrani.

Dobavitelje so preverjali po namigih
Kot je še pojasnila Lemut Strletova, so bili nadzori ciljni - dobavitelje, ki jih je v Sloveniji sicer dvesto, so namreč izbirali glede na namige, ki so jih dobivali "od zavarovancev, ki so slišali, da se to nekje da, drugje ne, in tudi od dobaviteljev, ki so jim bili tisti, pri katerih se je to dalo, marsikdaj trn v peti".

Kot je še zatrdila Lemut Strletova, poteka tudi preverjanje zdravnikov. Po njenih navedbah so do zdaj končali sedem ciljnih nadzorov in samo eden izmed teh zdravnikov ni predpisal nečesa, kar zavarovanec ni potreboval oz. za kar ni izpolnjeval medicinskih kriterijev. V omenjenih primerih so po njenih besedah kršitelji tudi zavarovanci, za katere so po splošnih pravilih mogoče tudi sankcije, "vendar je težko ugotoviti, kateri zavarovanec je namesto še enega paketa plenic vzel dve zobni ščetki".

T. K.

ZZZS in DURS ugotovila kršitve