Minister za delo Luka Mesec. Foto: BoBo
Minister za delo Luka Mesec. Foto: BoBo
Sorodna novica Brez dodatka za sobotno delo in obvezne božičnice, a z možnostjo 30-urnega delovnika

Kot je obrtnikom pojasnil minister, so se pogajanja o prenovi zakonodaje začela zaradi dveh evropskih direktiv. Napovedal je, da bodo pogajanja o zakonu v tem mandatu stekla še enkrat. Delodajalci so do novosti v Zakonu o delovnih razmerjih zelo zadržani, soglasje se zdi nedosegljivo.

Po novem predlog ministrstva ne vsebuje več obvezne božičnice, prav tako so odstopili od predloga o izplačilu dodatka za sobotno delo. Vztrajajo pri prostovoljni uvedbi 30-urnega delovnika. Poleg tega na ministrstvu zagovarjajo dvodnevni počitek vsaj enkrat mesečno.

Evropska direktiva predvideva pet dni oskrbovalnega dopusta. Šlo bi za neplačan dopust, delavec bi ga lahko uporabil za družinskega ali gospodinjskega člana, delodajalcu bi moral predložiti izjavo, ta pa bi lahko zahteval dokazila. Zatika se pri vprašanju plačila prispevkov za socialno varnost.

"Med vrsticami nam je minister Mesec dal vedeti, da tega denarja država nima, tako da to znova pade na breme delodajalca, s čimer se ne strinjamo. Proti načelno nismo, problem je plačilo teh prispevkov," pojasnjuje predstavnik obrtne zbornice Bogdan Oblak.

"Kar se tiče oskrbovalnega dopusta, ki je del implementacija evropske direktive, ne sprejemamo, da tisti, ki bi koristil oskrbovalni dopust, ne bi prejel nadomestila. V Sloveniji pravica, ki si jo mora plačati delavec sam, ni pravica in se ne izkorišča," meni Martina Vuk, s Koordinacije sindikatov javnega sektorja.

Sindikati pričakujejo, da bo nova zakonodaja prinesla izboljšanje varstva zaposlenih. Med drugim večjo zaščito sindikalnega zaupnika v podjetju, spremembe pri opozorilih pred odpovedjo delovnega razmerja, zagovarjajo 30-urni delovnik ter sobotni dodatek.

Socialni dialog in iskanje kompromisa glede delovne zakonodaje sta pomembna, meni nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Prav zato bi bilo treba poiskati možnosti za preseganje lastnih interesov.