Ministrsvo za okolje že dalj časa pripravlja nov prostorski akt za območje Luke Koper. Foto: RTV SLO
Ministrsvo za okolje že dalj časa pripravlja nov prostorski akt za območje Luke Koper. Foto: RTV SLO

Seja je bila sklicana na zahtevo Pavla Gantarja (NP) in Aurelia Jurija (SD). Poslance so bolj kot italijanski načrti zanimale pobude za umestitev plinskega terminala v Slovenskem primorju. Pobudniki seje namreč menijo, da so bili odzivi vlade na zamisel nemške družbe TGE o postavitvi uplinjevalnika v koprskem pristanišču neusklajeni.

Ministrsvo za okolje že dalj časa pripravlja nov prostorski akt za območje Luke Koper.
Člani odbora z odgovori ministra Podobnika niso bili zadovoljni, Juri pa je opozoril, da nihče ni zanikal, da o nemški ponudbi ne bodo potekali pogovori. Očitki so tako leteli predvsem na ministrstvo za gospodarstvo, kamor naj bi še junija prispel izdelan predlog nemške družbe.

Kot je pojasnil minister za okolje in prostor Janez Podobnik, si vlada prizadeva spodbuditi vladi Italije in Hrvaške, da se vrneta za pogajalsko mizo in se s Slovenijo dogovorita o razglasitvi severnega Jadrana za ekološko in zaščiteno območje.

Člani odbora so vlado pozvali, da v čim krajšem času pripravi nov prostorski akt za območje koprskega pristanišča in pri pripravi zagotovi sodelovanje zainteresirane javnosti, predvsem prebivalcev bližnjih lokalnih skupnosti.