Razpis je namenjen dijakom oz. udeležencem izobraževanja odraslih, ki se šolajo za poklice, opredeljene kot deficitarne, ne glede na letnik. Foto: Jani Batič
Razpis je namenjen dijakom oz. udeležencem izobraževanja odraslih, ki se šolajo za poklice, opredeljene kot deficitarne, ne glede na letnik. Foto: Jani Batič

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je 4. septembra na svoji spletni strani in na portalu e-uprave objavil nov razpis za štipendije v deficitarnih poklicih. Hkrati z razpisom so objavili tudi novo vlogo, ki pa jo bo mogoče oddati danes od 9. ure naprej.

Gre za ponovljeni razpis, saj so morali prvotnega, objavljenega 24. avgusta, zaradi sesutja spletne strani razveljaviti. Da se to ne bi ponovilo, so tokrat razpis objavili skupaj z vlogo. Razpis je namenjen dijakom oz. udeležencem izobraževanja odraslih, ki se šolajo za poklice, opredeljene kot deficitarne, ne glede na letnik. K vlogi je treba priložiti fotokopijo spričevala šolskega leta 2014/2015.

Če bo na isti dan in ob isti uri prispelo več popolnih vlog in bo njihova skupna vrednost presegala razpoložljiva sredstva razpisa, bodo odločala naslednja merila: vpis v nižji letnik izobraževalnega programa, višja povprečna ocena v predhodnem šolskem letu, višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole, če vlagatelj letos prvič prehaja na srednješolsko izobraževanje, sicer pa višja povprečna ocena strokovnih predmetov.

Razpisanih je 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. Štipendijo za deficitarne poklice je mogoče združevati z nekaterimi štipendijami (državno, Zoisovo, itd.), ni pa združljiva s kadrovsko štipendijo.

Vlagatelji lahko vlogo oddajo osebno na sedežu sklada (Dunajska 22, Ljubljana) ali priporočeno po pošti. Dokumentacija v zvezi s pozivom in razpisom je na voljo na spletni strani sklada.