Petan bo poskušal do Mobitelovih dokumentov priti tudi preko sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Petan bo poskušal do Mobitelovih dokumentov priti tudi preko sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Predsednik komisije Rudolf Petan (SDS) je povedal, da so na zaprti seji sprejeli sklep, s katerim so Mobitelu omogočili dodatnih pet delovnih dni za izročitev dokumentacije, v nasprotnem primeru bodo zaprosili za sodno izvršbo, na podlagi katere bi dobili omenjene dokumente, ki so po Petanovih besedah ključni za nadaljevanje preiskave.

Petan je povedal, da je bil sklep sprejet soglasno, saj so bili člani komisije presenečeni nad ravnanjem Mobitela. Prav tako so poslanci sprejeli sklep o pridobitvi dokumentov drugih komisij, tudi protikorupcijske, iz katerih bi lahko bili razvidni kakršni koli sumi korupcije v zvezi z Ultro.

Namen parlamentarne preiskave
Kot je znano, je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič delni lastnik družbe Ultra Sum iz Amsterdama, preko katere je solastnik gospodarskih družb v skupini Ultra.

Parlamentarna komisija si prizadeva ugotoviti politično odgovornost in dejansko stanje in izvor ministrovega premoženja in ali je Golobič ravnal klientelistično in koruptivno, ko so podjetja iz skupine Ultra pridobile nepovratno državno pomoč od ministrstva za gospodarstvo in ministrstva za visoko šolstvo.

Hkrati pa komisija preiskuje še namen premestitve področja elektronskih komunikacij ( Ultra se ukvarja tudi z elektronskimi komunikacijami) z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo, ki ga vodi Golobič.