Šturm je bil kritičen tudi do načina komunikacije, ki ga je uporabilo višje sodišče. Foto: RTV SLO
Šturm je bil kritičen tudi do načina komunikacije, ki ga je uporabilo višje sodišče. Foto: RTV SLO

Zadeva je, kar se tiče ministrstva za pravosodje, zaključena.

Lovro Šturm, minister za pravosodje
Ministrstvo za pravosodje
Ministrstvo ne bi sodelovalo pri službenem nadzoru. Foto: RTV SLO

Predsednik sodišča Jernej Potočar se namreč s službenim nadzorom sodnika v primeru Silvo Plut ni strinjal, vendar pa po Šturmovih besedah njegovo mnenje ni dokončno, ker ima v tem primeru končno besedo sodni svet. Temu ni potrebno o tem odločati, če bi se Potočar s predlogom ministrstva strinjal.

Ministrstvo je sicer podalo predlog za nadzor tudi zato, da bi tožilstvo lahko pridobilo dodatne dokaze, ki bi utemeljili izrek oprostilne ali pa obsodilne sodbe.

Nadzora ne bi opravljalo ministrstvo
Šturm še pravi, da nadzora ne bi opravljalo ministrstvo, ampak sodna veja sama. Pri nadzoru ne bi sodeloval niti en uslužbenec ministrstva. Minister je kritiziral tudi način komunikacije, saj so Potočarjevo odločitev dobili le po telefaksu, ni pa bilo uradnega sporočila, kar naj bi bil prvi primer ne samo v zdajšnjem mandatu, ampak tudi vključno s prejšnjimi.

Stroka bi morala podajati mnenja
Šturmova želja je tudi, da bi se pravna stroka pogosteje izrekala o pravnomočnih sodbah, ki jih je treba nujno spoštovati in izvajati, z mnenjem pa se lahko pokaže na določene nepravilnosti.

Poročilo o drugih postopkih zoper Pluta
Glede Silva Pluta je dejal, da so zoper njega v teku še štirje postopki. Ministrstvo na podlagi zakona o državnem toižilstvu od vrhovnega tožilstva zahteva tudi poročila o navedenih zadevah okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, iz poročila pa naj bi bilo razvidno, kaj je bilo v posamezih stopnjah odločeno in kakšne so bile dejavnosti državnega tožilstva v navedenih zadevah. Poročilo sicer pričakujejo v kratkem.

Sodni svet z zadevo ni bil seznanjen
Sekretar sodnega sveta Bojan Breznik je pojasnil, da sodni svet glede službenega nadzora v zadevi Plut ni prejel nobene pobude s strani Lovra Šturma ali predsednika višjega sodišča. Če bodo pobudo prejeli, bodo v sodnem svetu o njej razpravljali.

Breznik je še dodal, da sodni svet ni prejel nobene uardne pobude za pravno razlago določb zakona o sodniški službi, ki po Šturmovem mnenju določa, da v primeru nestrinjanja predsednika višjega sodišča s službenim nadzorom sodnika, o tem odloča sodni svet. Če bo svet pobudo o presoji prejel, bo o tem tudi razpravljal.

Zadeva je, kar se tiče ministrstva za pravosodje, zaključena.

Lovro Šturm, minister za pravosodje