Miha Lobnik je na predstavitvi v predsedniški palači povedal, da je njegova temeljna vizija dialog s civilno družbo, ki oblikuje polje enakih možnosti, in dialog z odločevalci. Foto: BoBo
Miha Lobnik je na predstavitvi v predsedniški palači povedal, da je njegova temeljna vizija dialog s civilno družbo, ki oblikuje polje enakih možnosti, in dialog z odločevalci. Foto: BoBo
Kandidat za zagovornika načela enakosti se predstavi

Miha Lobnik je na predstavitvi v predsedniški palači povedal, da je svojo kandidaturo zastavil operativno, zato je pripravil načrt dela. Njegova temeljna vizija je dialog s civilno družbo, ki oblikuje polje enakih možnosti, in dialog z odločevalci. Hkrati je dodal, da je "le v konsenzu mogoč napredek". Njegov načrt dela sledi zakonu o varstvu pred diskriminacijo, ki po njegovih besedah na zelo evropski način definira temeljno poslanstvo zagovornika.

Lobnik je izpostavil nekaj nalog, ki jih bo imel zagovornik. Prva je sprejemanje prijav državljanov, ki menijo, da so diskriminirani. Na voljo jim bo pravno svetovanje, v nekaterih primerih pa tudi zastopanje v sodnih postopkih. Poleg tega bo zagovornik spremljal splošno stanje na področju diskriminacije. Lobnik je omenil še možnost proaktivnega delovanja, torej pripravo predlogov, ki bi zmanjšali diskriminacijo, in ozaveščanje. Prav na tem področju vidi veliko priložnosti.

Ob tem se zaveda, da gre za nov organ, zato bo najprej namenil energijo temu, da ga postavi na noge. Ena prvih nalog bo popolnitev strokovne ekipe, ki bo sestavljala organ, saj morajo biti odločitve zagovornika strokovno podprte. Kadrovski načrt tako predvideva zaposlitev treh sodelavcev.

Glede bojazni, da bo nov institut le "brezzobi tiger", Lobnik pravi, da res ne bodo izrekali sankcij, temveč bodo predlagali ukrepe za odpravo diskriminacije. Če ta ne bo odpravljena, bodo zadeve predali pristojni inšpekciji. "Z vidika kaznovanja je zagovornik brezzobi tiger, a to ne pomeni, da ni učinkovit," je še dejal kandidat in dodal, da so "organi, ki imajo več zob, in prav je, da njihovo delo prepustimo njim".

Za mesto se je potegovalo 11 kandidatov
Funkcijo zagovornika načela enakopravnosti sicer vpeljuje maja letos uveljavljeni zakon o varstvu pred diskriminacijo. Lobnika, ki zadnjih nekaj let opravlja delo programskega direktorja Društva informacijski center Legebitra, je predsednik republike Borut Pahor izbral izmed 11 kandidatov, njegovo kandidaturo pa je v DZ posredoval 7. oktobra. DZ mora o njem glasovati najpozneje v 30 dneh, za potrditev pa potrebuje navadno večino poslanskih glasov.

Kandidat za zagovornika načela enakosti se predstavi