Zdenka Čebašek - Travnik je že pred časom poudarila, da sta policija in državno tožilstvo dolžna raziskati vse sume, da je otrok kakor koli ogrožen. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek - Travnik je že pred časom poudarila, da sta policija in državno tožilstvo dolžna raziskati vse sume, da je otrok kakor koli ogrožen. Foto: BoBo
Matic Munc
Psiholog Matic Munc iz svetovalnice Akcija!, ki v javnosti zastopa interese očeta koroške deklice, je v torek pozval varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek - Travnik, naj prevzame pokroviteljstvo nad deklico in mediatorsko vlogo. Foto: MMC RTV SLO

Vsekakor pa varuh podpira mediacijo kot sredstvo za učinkovito reševanje sporov, so še zapisali v uradu varuha in tako odgovorili na poziv Munca oz. njegove svetovalnice Akcija!, naj se varuh vplete v primer.

Ob tem so se v uradu varuhinje še odzvali na navedbe Natalije Markač iz svetovalnice Akcija! o tem, kaj je oz. naj bi dejal varuhinjin namestnik Tone Dolčič. Markačeva je na torkovi tiskovni konferenci dejala, da je Dolčič podal osebno mnenje, da je oče po konvenciji dolžan zaščititi otroka pred zlorabami, da je treba zadevo raziskati in da policisti deklice v primeru najdenja ne smejo izročiti materi, ker je zaradi varovanja otrokove koristi treba stvari raziskati do konca.

Markačeva in Dolčič sta se res sešla, vendar ...
Dolčič se je v povezavi s primerom res sešel z Natalijo Markač in ji pojasnil, da varuh očetu ne more pomagati, lahko pa pomaga otroku. Ni dejal, da deklice ne smejo izročiti materi, pač je pojasnil, da če oče resnično želi, da se zadeva reši, naj otroka preda policiji in zaprosi naj ga namestijo v varno okolje, kjer bodo strokovnjaki lahko preverili utemeljenost obtožb o spolni zlorabi, pravijo v pisarni varuhinje.

Varuhinja je sicer v zvezi s tem primerom že konec marca na svoji spletni strani objavila načelno stališče in pozvala pristojne organe, naj nemudoma ukrepajo. Zdenka Čebašek - Travnik pa je nedavno še enkrat poudarila, da nima nihče pravice brez pravne podlage in samovoljno omejevati otrokovih pravic kakor tudi ne pravic njene matere.

Zagovornik matere poziva organe: Ne nasedajte provokacijam
Zagovornik mame koroške deklice, odvetnik Miran Kos, pa ob tem poziva vse pristojne organe, da delajo strokovno, ažurno in zakonito ter da "ne nasedajo provokacijam očetovih svetovalcev".

"Skupni imenovalec vseh očetovih akcij (in njegovih pomočnikov), je onemogočiti predodelitev otroka mami in to ne glede na pravnomočno in s strani vrhovnega sodišča potrjeno sodbo o dodelitvi hčerke v vzgojo, varstvo in oskrbo materi in ne glede na vse njihove zavrnjene pritožbe zoper odločitve sodišča o zavrnitvi njihovih predlogov za izdajo začasnih odredb, ki bi predodelitev preprečile," je zapisal Kos v odzivu na torkovo novinarsko konferenco Matica Munca iz svetovalnice Akcija!.

Skupni imenovalec argumentov proti predodelitvi in onemogočanju stikov pa so po navedbah odvetnika Kosa kazenske ovadbe, ki jih "neutemeljeno vlaga oče in njegovi sorodniki". Ob tem izpostavlja pravna dejstva, in sicer, da oče "eklatantno" krši pravnomočno sodbo oz. jo ignorira, da je bil sum spolne zlorabe zavržen, kot so bile do zdaj tudi vse ovadbe zoper mamo in dedka, in da še naprej skriva otroka.