Foto:
Foto:

Za to bodo potrebovali nekaj mesecev ali celo let. O hitri obnovitvi perutninske industrije je tako še prezgodaj govoriti.

Vietnam je pred dnevi napovedal, da bo epidemija v državi kmalu pod nadzorom, saj se je nekaj novih žarišč pojavilo le na jugu države. Menijo, da bi lahko že prihodnji mesec spet začeli prodajati piščančje meso. Virus ptičje gripe je v Vietnamu zahteval smrt 14 ljudi, poklali pa so 35 milijonov piščancev.

Tudi na Tajskem optimistični
Na Tajskem pa upajo, da bodo lahko epidemijo ptičje gripe, ki je v državi terjala pet človeških življenj, zajezili že do konca tega meseca. Vsa območja so že označena za rumena (območja, kjer ni več virusa) in pristojni napenjajo vse sile, da razmere obdržijo pod nadzorom 21 dni. Rdeča območja so vsa žarišča, kjer se pojavi bolezen. Ko se virusa znebijo, tako da pobijejo vse okužene živali, ta območja preimenujejo v rumena, čez tri tedne pa v zelena, če ugotovijo, da se virus ni znova pojavil. Epidemija ptičje gripe je doslej prizadela 40 od 76 tajskih pokrajin in povzročila smrt petih ljudi. Tajske oblasti so dale pobiti kakih 26 milijonov perjadi.

V Kambodži novo žarišče
Iz sosednje Kambodže poročajo o novem žarišču ptičje gripe. Testi so potrdili virus ptičje gripe v živalskem vrtu nedaleč od kamboške prestolnice. To je že tretje potrjeno žarišče bolezni v tej državi. V omenjenem živalskem vrtu je od 15. decembra lani do 19. januarja umrlo 59 živali, večinoma ptic roparic in čapelj, vendar pa domnevajo, da je zdaj epidemije že konec. Tudi v Kambodži za zdaj še niso potrdili nobenega smrtnega primera zaradi ptičje gripe pri ljudeh.

Na Kitajskem se je bolezen razširila še na štiri kmetije
Kitajska je potrdila ptičjo gripo na treh novih kmetijah v pokrajini Gvandung in na eni kmetiji v sosednji pokrajini Guangši. Število okuženih kmetij s ptičjo gripo na Kitajskem tako znaša 47, od tega jih je 34 že potrjenih. Na Kitajskem doslej niso odkrili bolezni pri ljudeh, se je pa ptičja gripa že pojavila v 14 pokrajinah od skupno 31.