Z zakoni o medijih naj bi zagotovili večjo pluralnost v slovenskem medijskem prostoru. Foto: RTV SLO
Z zakoni o medijih naj bi zagotovili večjo pluralnost v slovenskem medijskem prostoru. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Razprava o medijskem zakonu je trajala šest ur. Foto: RTV SLO

Tako opozicija kot koalicija se strinjata, da so množična občila četrta veja oblasti, mnenja pa so se najbolj razhajala pri vprašanju financiranja občil in pravici do popravka. LDS je ministru za kulturo očital, da bodo denar delili na podlagi mnenj ljudi, ki jih bodo postavljali sami. Koalicija pa meni, da bo novi zakon poskrbel za raznovrstnost in pozitivno vplival na razvoj medijev.

Novi zakon med drugim prinaša novosti pri državnem financiranju medijev, pred kratkim pa je bila v DZ-ju tudi javna predstavitev mnenj, kjer je največ pripomb doživela napovedana pravica do popravka.

Z državnim financiranjem naj bi zagotovili pluralnost v medijih, med cilji zakona pa sta tudi zaščita otrok in mladoletnikov pred nasiljem in pornografijo na televiziji ter varstvo slovenskega jezika in slovenske glasbene ustvarjalnosti.

Po končani splošni obravnavi predloga zakona o medijih so poslanci s 54 glasovi za odločili, da je predlagano besedilo primerno za nadaljnjo obravnavo.

Vzajemna po vladnih načrtih
Z 41 glasovi za in z nobenim proti je bila potrjena novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim je država preprečila že začete postopke zavarovalnice Vzajemna za preoblikovanje v delniško družbo. Novela predvideva preoblikovanje statua in pravilnika o volitvah zastopnikov v skupščino Vzajemne ter volitve zastopnikov do 1. julija letos.

Vlada je novelo predlagala, ker naj bi model privatizacije, kot ga je predlagala Vzajemna, oškodoval okoli 20 odstotkov zavarovancev zavarovalnice. Tako naj bi se zavarovalnica v prihodnje privatizirala le ob soglasju njenih zavarovancev, zakon o tem pa mora biti sprejet v enem letu.

Zaradi poslovniških zapletov so poslanci LDS-a in SNS-a predčasno zapustili obravnavo, saj se niso strinjali z interpretacijo pravne službe DZ-ja, da je v tretji obravnavi v posebnih primerih mogoče tudi na "zaprte" člene predlagati dopolnila.

Evidence v tretjo obravnavo
Poslanci so kot primeren za nadaljno obravnavo potrdili tudi predlog zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Zakon bo po mnenju vladne koalicije na enem kraju povezal evidence na področju dela in socialne varnosti, državljanom pa zagotovil preprost, kakovosten in poceni dostop do storitev javne uprave.

Protikorupcijska komisija ustanovljena
Državni zbor je s 63 glasovi podpore ustanovil protikorupcijsko komisijo, ki naj bi nadomestila ukinjeno Kosovo komisijo. Naloge in funkcije prejšnje komisije se bodo prenesle na novo parlamentarno, v njej pa bo opozicija imela večino.