Foto:
Foto:
Generalni direktor bo imel večje pristojnosti.
Med dejavnosti javnega značaja sodi tudi spletni portal RTV Slovenija.

Vlada je kljub kritikam novinarskih organizacij delno spremenjeni predlog zakona o RTV Slovenija poslala v DZ v obravnavo po rednem postopku.

Prvotni predlog zakona o RTV Slovenija je bil prejšnji teden umaknjen s seje zaradi pripomb novinarskih združenj.

Ministrstvo za kulturo je nato objavilo spremenjeni predlog, v katerem so, kot je dejal minister Vasko Simoniti, upoštevali poglavitne pripombe novinarskih združenj in vodstva RTV Slovenija. Vlada naj bi zakon poslala v DZ za obravnavo po rednem, in ne po nujnem postopku, kot je bilo sprva načrtovano.


Novinarske organizacije opozarjajo na neomogočanje javne razprave o spremembah na RTV-ju. Preberite tukaj.



Večje pristojnosti generalnega direktorja
Generalni direktor RTV Slovenija bo po zadnjem predlogu imel bistveno drugačne pristojnosti. Združeval bo programsko strokovno vodenje in poslovanje zavoda. Zato se bosta z uveljavitvijo zakona ukinili mesti direktorjev radijskih in televizijskih programov, namesto njiju pa bodo uvedli mesti direktorjev radia in televizije.

Generalni direktor bo njuno delo usklajeval ter odločal v morebitnih sporih med njima in drugimi vodilnimi delavci. Po seji vlade je Simoniti dejal, da je zakonski predlog zelo dober, v veliki večini pa so z njim odgovorili tudi na pripombe novinarjev in vodstva RTV-ja.

Odslej programski in nadzorni svet
Predlog zakona predvideva tudi spremembo sestave in pristojnosti organov RTV Slovenija. Sedanji svet RTV in nadzorni odbor naj bi se ukinila. Novi programski svet RTV Slovenija bo imel pristojnosti s področja programov in bo zastopal predvsem interese javnosti oziroma uporabnikov. Nadzorni svet pa bo imel pristojnosti s področja organiziranja dela in poslovanja ter nadzora, zato je pri njem bolj poudarjena vloga vlade.

Nove dejavnosti javnega servisa
Spremembe, ki so jih vključili v predlog zakona o RTV-ju, uvrščajo med dejavnosti javnega servisa tudi teletekst, internetni in mobilni portal ter oddajanje multimedijskih programov in digitalno oddajanje.