Izključevanju zaposlenih iz programskega sveta nasprotujeta obe stanovski organizaciji novinarjev. Foto: MMC RTV SLO
Izključevanju zaposlenih iz programskega sveta nasprotujeta obe stanovski organizaciji novinarjev. Foto: MMC RTV SLO

Po predložitvi osnutka zakona v javno obravnavo je največ prahu dvignil predlog, po katerem bi se medijska hiša iz javnega zavoda preoblikovala v osebo javnega prava, ki deluje kot gospodarska družba. Javnost se je razburila tudi zaradi sprememb, ki jih zakon predvideva na področju načina izbire in sestave programskega sveta.

Zainteresirano javnost žulita (vsaj) dve točki
Tako medijski strokovnjaki kot zaposleni na RTV Slovenija so izrazili nestrinjanje s predlogom, ki iz programskega sveta izključuje zaposlene v (za zdaj še) zavodu, nasprotujejo pa tudi "nejasnim statusnim spremembam RTV Slovenija".

Z izločanjem zaposlenih iz programskega sveta se ne strinjata tudi obe stanovski organizaciji novinarjev (Društvo novinarjev Slovenije in Združenje novinarjev in publicistov). Po mnenju prvih je ureditev, po kateri bi tri člane programskega sveta imenoval predsednik države ustavno sporna, drugi pa menijo, da bi morali imeti zaposleni ne manjši, ampak večji vpliv, med drugim tudi pri izbiri urednikov.

... obveljala beseda ministrstva?
Po mnenju Jureta Žureja, vodje strokovne skupine, ki je za ministrstvo za kulturo pripravljala predloge sprememb zakona, pa je 80 odstotkov predlaganih sprememb dobrih in nespornih. Žurej je izrazil osebno nestrinjanje z nekaterimi rešitvami, pri katerih je, kot je dejal, obveljala beseda ministrstva.

Zakon naj bi tako kmalu romal v medresorsko usklajevanje, v začetku marca pa naj bi bil pripravljen za vladni postopek.