Šola bo preventiva - poskus preprečevanja vseh morebitnih primerov korupcije med sodniki in tožilci. Foto: MMC RTV SLO
Šola bo preventiva - poskus preprečevanja vseh morebitnih primerov korupcije med sodniki in tožilci. Foto: MMC RTV SLO

V javnosti je veliko prahu dvignil zadnji primer celjskega sodnika Milka Škoberneta, ki je moral en mesec preživeti v priporu, saj ga policisti sumijo jemanja podkupnin. Že pred tem so bili javno izpostavljeni nekateri primeri sumov koruptivnosti med tožilci. Pravosodni minister Aleš Zalar zato napoveduje nekatere preventivne ukrepe.

Šola bo trajala dve leti
Tožilci in sodniki zdaj neposredno vstopajo v trajni mandat. Izobraževanje se začne šele po tem, ko so že imenovani na funkcijo. Od zdaj bo drugače, saj bodo pred imenovanjem morali opraviti tako imenovano sodniško šolo, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar.

Obvezno usposabljanje bo trajalo dve leti, nekaj podobnega pa poznajo tudi številne druge države, pravi Zalar. Posebna pozornost bo v okviru sodniške šole namenjena poklicni etiki.

Strožji bo nadzor nad delom
Zaostrili naj bi tudi nadzor nad delom sodnikov in tožilcev, predvsem zato, da ne bi bilo zastaranja zadev. Predsednik sodišča bo tako po novem lahko izrekel opomin, odredil razpis obravnave ali sprožil celo disciplinski postopek.

Razširja se tudi število tistih, ki bodo lahko zahtevali pregled poslovanja sodnika. Po novem bodo to pristojnost imeli tudi sodni svet, predsednika višjega in vrhovnega sodišča, disciplinsko sodišče ter minister za pravosodje.