Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so sprva sporočili s Policijske uprave Kranj, naj bi predor Karavanke ostal zaprt predvidoma dalj časa oz. čas odprtja naj ne bi bil znan. Prepoved vožnje skozi predor Karavanke trenutno velja za vozila nad 3,5 tone in avtobuse. Za tovorna vozila, ki potujejo v smeri Avstrije na Gorenjskem, ni alternativ.

Tovorni promet za smer proti Avstriji usmerjajo nazaj proti Ljubljani, obvoz za osebni promet pa poteka tudi čez Korensko sedlo in Ljubelj. Pred mejnim prehodom Ljubelj tudi nastajajo zastoji, saj predor proti Avstriji občasno zapirajo, poroča Prometnoinformacijski center za državne ceste (PIC).

Vzrok za zaprtje predora so po navedbah Darsa težave z delovanjem ventilatorjev. "Na slovenski strani predora od dveh ventilatorjev deluje eden in bi promet težkih vozil z vidika morebitnega požara predstavljal preveliko nevarnost. Zato do odprave tehničnih težav z delovanjem drugega prezračevalnega ventilatorja velja prepoved za avtobuse in tovorna vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase," so v izjavi za medije pojasnili na Darsu.

Na Darsu mirijo, da so vozniki vozil nad 3,5 tone o težavah in obvozih preko spremenljive prometne signalizacije obveščeni na vpadnicah pred Ljubljano, prav tako pa tudi Prometno-informacijski center za državne ceste preko svojih ustaljenih načinov voznikom posreduje potrebne informacije. Z vidika obveščanja in vodenja prometa pa po navedbah Darsa sodelujejo tudi z avtocestnimi upravljavci v sosednjih državah.

Kot navaja PIC, je proti Kranjski Gori mogoč izvoz Jesenice vzhod. Obvoz za avtobuse in tovorna vozila proti Avstriji je mogoč čez prehod Šentilj ali čez Italijo. Zaprt je tudi uvoz Jesenice vzhod proti Avstriji.

Predor Karavanke je bil popolnoma zaprt od 11.27 do 14.56.