Foto:
Foto:

Kot je Zavos povedal na novinarski konferenci v Londonu, ima bodoča mamica približno 30-odstotno možnost, da normalno donosi otroka, ki naj bi ga potem izročili pravim staršem. Ameriški znanstvenik, po rodu sicer ciprski Grk, je še pojasnil, da je klon človeškega zarodka ustvaril s pomočjo genske zasnove jajčeca matere in kožne celice očeta.

Zavos je še povedal, da je vsaditev izvedel že pred časom, ni pa razkril, kje jo je izvedel, niti ni razkril identitete ženske, na kateri je izvedel poseg vsaditve. Prav tako ni predstavil nobenih empiričnih dokazov za svoje trditve. Dejal je le, da lahko upa na to, da se bo vsaditev zarodka razvila v nosečnost, za potrditev tega pa bo potrebno počakati še kaka dva do tri tedne. Kloniranje je sicer v Veliki Britaniji, kjer je Zavos objavil svoj dosežek, prepovedano, zagrožena pa je tudi kazen do deset let zapora.

Dr. Zavos je že večkrat objavil podobne napovedi
Dr. Zavosa je sicer že večkrat objavil podobne napovedi, ne da bi predložil kakršnekoli dokaze. To je sicer pred časom napovedoval skupaj s svojim nekdanjim partnerjem, italijanskim ginekologom Severinom Antinorijem. Prvo rojstvo kloniranega otroka je leta 2002 objavila tudi sekta Raelijancev, ki verjame v nezemeljski izvor človeka, vendar pa prav tako ni predložila nobenih dokazov.

Stroka je skeptična
Vodilni znanstveniki na področju kloniranja so tudi tokrat izrazili skepticizem do objave Zavosa. Britanski znanstveniki so tako komentirali, da si Zavos bolj kot znanstvenih dosežkov želi publicitete.