Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi novih zadolžitev in večjega obsega dela v New Yorku je zunanje ministrstvo dobilo tudi zeleno luč za 22 dodatnih projektnih zaposlitev.

Na stalno predstavništvo v New Yorku bo dodatno napotenih 14 uslužbencev, ki so na ministrstvu zaposleni za nedoločen čas, poleg njih pa bosta tja napotena še dva projektno zaposlena uslužbenca. Za opravljanje nalog članstva se bo kadrovsko okrepila tudi notranja služba ministrstva v Ljubljani, za kar je predvidenih 20 dodatnih projektnih zaposlitev, še piše v sklepih vlade.

Žbogar je profesionalni diplomat z več kot 30 leti izkušenj, je nekdanji zunanji minister, posebni predstavnik EU-ja na Kosovu, vodja delegacije EU-ja v Severni Makedoniji in nekdanji namestnik stalnega predstavnika pri OZN-u v času prvega članstva Slovenije v VS-ju OZN-a. Bil je tudi slovenski veleposlanik v Washingtonu.

Sorodna novica Slovenija bo nestalna članica VS-ja: "Tak rezultat je veliko priznanje in odgovornost"

Žbogar je odigral veliko vlogo v prizadevanjih Slovenije za osvojitev sedeža nestalne članice v letih 2024–2025.

Kot so še sporočili z vlade, veleposlanik Boštjan Malovrh ostaja stalni predstavnik Slovenije pri OZN-u in bo vodil misijo Slovenije pri OZN-u v New Yorku.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju za STA pojasnila, da stalni predstavnik Slovenije pri Združenih narodih Boštjan Malovrh ostaja na položaju. Tako bo še naprej vodil misijo v New Yorku in med drugim pokrival delovanje v okviru Generalne skupščine ZN-a. Žbogar pa bo Slovenijo zastopal v Varnostnem svetu. Poudarila je, da ne gre za nezaupanje veleposlaniku Malovrhu, ki je po njenih besedah zelo dobro opravil s kandidaturo za nestalno članstvo Slovenije v VS-ju ZN-a.

"Gre za željo, da res izkoristimo potencial, ki ga imamo v Sloveniji, in da bomo lahko imeli še boljšo vidnost, boljše znanje in pa tudi moč v Varnostnem svetu," je poudarila.

Slovenija v VS ZN-a vstopa v času, ko je svet globoko razdeljen, čakajo pa jo težke teme, je še povedala ministrica. "Mi se bomo tako rekoč 1. oktobra začeli ukvarjati s svetovnimi krizami. In po treznem razmisleku, kako čim bolj izkoristiti diplomatski aparat, ki ga imamo, smo se odločili, da bomo še dodatno okrepili tudi našo misijo v New Yorku," je povedala.

Kot so sporočili z vlade, se Slovenija s tem odziva na prošnjo generalnega sekretarja OZN-a z dne 16. junija 2023, da imenuje svojega predstavnika v VS-ju OZN-a ter sporoči imena namestnikov in imena nadomestnih predstavnikov. Članstvo v VS-ju namreč zahteva dodaten angažma in opravljanje nalog, ki presegajo običajno delovanje stalnih predstavništev držav članic pri OZN-u.

Sloveniji je 6. junija uspel veliki met: že v 1. krogu je bila s 153 glasovi podpore izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v letih 2024–2025. To bo drugič, da bo Slovenija nestalna članica VS-ja, prvič je sedež zasedala v letih 1998–99.